Vystupoval proti noseniu rúšok. Exprezident Klaus teraz bojuje s následkami ťažkého covidu

Bývalý český prezident Václav Klaus sa zotavuje z ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. Musel byť hospitalizovaný niekoľko dní na infekčnej klinike Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe. Zrušil aj účasť na zádušnej omši za Karla Schwarzenberga, uviedol Petr Macinka z Inštitútu Václava Klausa.

05.12.2023 15:36 , aktualizované: 18:10
debata (227)

Správu priniesol český portál iDnes.cz. „Pán prezident Klaus zaslal rodine zosnulého Karla Schwarzenberga svoju osobnú kondolenciu. Sobotnej zádušnej omše sa nezúčastní, pretože sa stále ešte zotavuje z covidu, s ktorým bol v posledných dňoch liečený na Infekčnej klinike pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice,“ uviedol Petr Macinka pre iDnes.

Václav Klaus sa koronavírusom nakazil už v roku 2021. Vtedy liečbu absolvoval v domácom prostredí bez nadštandardnej či nemocničnej starostlivosti. Vyjadril sa, že mal len zvýšenú teplotu a nepanikáril.

V minulosti vystúpil s prejavom, v ktorom kritizoval vládne opatrenia proti koronavírusu. Na akcii nemal napriek vládnym opatreniam nasadené rúško, za čo dostal od pražskej hygienickej stanice pokutu 10-tisíc korún. Exprezident sa netajil odporom k povinnému noseniu rúšok.

Václav Klaus Čítajte viac Klaus: Ja si tú injekciu určite nedám. Exprezident opisuje priebeh covidu

Klaus s pokutou nesúhlasil a podal proti rozhodnutiu odpor. S odvolaním sa obrátil na ministerstvo zdravotníctva, ktoré jeho námietky definitívne odmietlo, pokutu však o 2 000 korún znížilo. Mestský súd v Prahe však rozhodnutie ministerstva aj predchádzajúce rozhodnutie hygienickej stanice zrušil. Prípad sa dostal aj pred Najvyšší správny súd, ktorý pokutu v lete 2023 zrušil definitívne.

Václav Klaus Čítajte aj Exprezident Klaus dostal za vystúpenie bez rúška pokutu
Hlavný hygienik Mikas ku covidu
Video
Ján Mikas k ochoreniu COVID-19, 18. septembra 2023.
227 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Václav Klaus #pandémia #český prezident #koronavírus #Covid-19