Nastala druhá fáza izraelskej ofenzívy. Armáda vedie najťažšie boje od začiatku útoku

Izraelská armáda je v srdci Chán Júnisu, najväčšieho mesta na juhu Pásma Gazy, povedal šéf veliteľstva Juh izraelskej armády Jaron Finkelman. Vojaci podľa neho zvádzajú najťažšie boje od začiatku pozemnej ofenzívy v Pásme pred viac ako mesiacom.

05.12.2023 16:22 , aktualizované: 16:32
Izraelskí vojaci / Armáda / Tank / Foto:
Izraelskí vojaci (v pozadí izraelský tank) operujúci v Pásme Gazy 2. november 2023
debata (1)

Do Chán Júnisu v uplynulých týždňoch prešli státisíce civilistov zo severu Pásma Gazy, kam izraelská armáda sústredila svoju aktivitu v predchádzajúcich fázach pozemnej operácie. Izrael si vytýčil ako cieľ likvidáciu militantného hnutia Hamas, ktoré toto palestínske územie ovláda, a jeho vojenskej infraštruktúry využívanej na útoky proti izraelskému územiu. Boje pokračujú aj na severe Gazy.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi
Video
Po útoku teroristov z Hamasu USA vyslali k Izraelu lietadlovú loď Gerald R. Ford. Izrael s Američanmi dlhodobo cvičí práve na takéto situácie. Tento rok to boli napríklad manévre Juniper Oak. / Zdroj: IDF

„Ide o najintenzívnejší deň od začiatku pozemnej ofenzívy pokiaľ ide o počet zabitých teroristov, počet ozbrojených stretov aj paľbu zo zeme i zo vzduchu,“ povedal Finkelman.

Izrael očakáva v novej fáze svojej vojny proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy ťažké boje, ale je otvorený konštruktívnej spätnej väzbe ohľadom toho, ako zabrániť ohrozeniu civilistov. Uviedol to dnes podľa agentúry Reuters hovorca izraelskej vlády.

Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
+5Izraelskí vojaci pri hraniciach s Pásmom Gazy...

„Teraz pokračujeme v druhej fáze. Druhou etapou, ktorá bude vojensky náročná,“ povedal hovorca Ejlon Levy na dnešnom briefingu. „Akúkoľvek konštruktívnu spätnú väzbu, ktorú dostaneme, alebo serióznu vojensko-strategickú radu, ako sa zamerať na Hamas a zároveň minimalizovať škody na civilnom obyvateľstve, samozrejme spomenieme,“ uviedol Levy podľa Reuters. Dodal ale, že takéto rady musia byť v súlade so zámerom Izraela zničiť Hamas. USA sú podľa neho v tejto otázke s Izraelom zajedno a Izrael sa tiež snaží minimalizovať škody na civilnom obyvateľstve. „My sme si bojisko nevybrali, to si vybral Hamas,“ poznamenal.

Izraelská armáda dnes uviedla, že jej jednotky postupujú hlbšie do utečeneckého tábora Džabálija, ktorý leží severne od mesta Gaza. Podľa oznámenia ozbrojených síl vojaci dobyli niekoľko pozorovacích stanovíšť Hamasu, odkiaľ boli vedené útoky, a zmocnili sa veliteľstva, kde našli zbrane, mapy a ďalšie hodnotné dokumenty. Armáda tiež zdieľala video, ktoré podľa nej zachytáva zásah budovy, ktorá slúžila ako základňa Hamasu.

Desiatky mŕtvych po izraelskom nálete na domy v strednej časti Pásma Gazy

Najmenej 45 ľudí prišlo o život pri izraelskom vzdušnom údere na obytné domy v meste Dajr Balah v centrálnej časti Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych zdravotníkov a dodala, že nie je schopná sa do oblasti dostať, aby počet obetí preverila.

„Za poslednú hodinu sme prijali 45 mučeníkov v dôsledku izraelského bombardovania domov v Dajr Balahu, v ktorých žili tri rodiny,“ povedal agentúre Reuters riaditeľ tamojšej Nemocnice mučeníkov Al-aksá.

USAID oznámila novú americkú pomoc pre Pásmo Gazy

Správkyňa Agentúry Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID) Samantha Powerová oznámila novú pomoc pre Pásmo Gazy. Spravila tak počas návštevy Egypta a obnovenia izraelských útokov.

Powerová navštívila egyptské mesto al-Aríš ležiace pri hraničnom priechode Rafah s Pásmom Gazy. Po vypuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas bol istý čas zatvorený a otvorili ho až neskôr, no má len obmedzenú kapacitu pre dodávky pomoci do Gazy.

Správkyňa USAID počas návštevy ohlásila novú pomoc v hodnote 21 miliónov dolárov, ktorej súčasťou budú hygienické pomôcky či potraviny pre obyvateľov Gazy, kde je v súčasnosti nedostatok vody a iných základných tovarov.

Podľa USAID ide o dodatočnú pomoc k pomoci v hodnote 100 miliónov dolárov, ktorú americký prezident Joe Biden ohlásil v októbri.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #izraelská armáda #útok na Izrael