Ani s ním, ani bez neho. Zbaví sa Zelenskyj Zalužného?

V okolí ukrajinskej hlavy štátu sa už otvorene hovorí o odvolaní náčelníka generálneho štábu. Dlhodobo napäté vzťahy medzi prezidentom Volodymyrom Zelenským a generálom Valerijom Zalužným sa ešte viac vyostrili po nedávnej návšteve šéfa Pentagonu v Kyjeve. Ako sa konflikt dvoch najvýraznejších postáv vojny proti ruskej agresii skončí?

05.12.2023 17:49
Zalužnyj murál Foto: ,
,,S nami je Boh a ataman Zalužnyj", píše sa pod portrétom náčelníka ukrajinského generálneho štábu namalovaným na múre.
debata (62)

Z rozsiahleho článku, ktorý o nezhodách medzi prezidentom a najvyššie postaveným generálom zverejnila Ukrajinská pravda, vyplýva, že hoci Zelenskyj pri komunikácii s veliteľmi Ozbrojených síl Ukrajiny Zalužného obchádza a na schôdzkach hlavného stanu o ňom uštipačne žartuje, otázka jeho odvolania je oveľa zložitejšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Generál Zalužnyj: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše
Video
Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj zverejnil video pred začatím protiofenzívy. Ukrajinské ozbrojené sily / Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily

Svetové médiá už dlhé týždne rozoberajú konflikt medzi Zelenským a Zalužným, ktorý súvisí s neúspechom ukrajinskej protiofenzívy. Všetko sa to začalo rozhovorom Zalužného pre magazín Economist, v ktorom náčelník generálneho štábu povedal, že vojna sa dostala do slepej uličky a môže sa ťahať roky.

Zelenskyj reagoval vyhlásením, že situáciu nepovažuje za patovú, a opätovne zdôraznil, že Ukrajina nebude rokovať s Ruskom o prímerí a zmrazení konfliktu. Neskôr prezident povedal, že vojenskí predstavitelia sa dopustia veľkej chyby, ak sa začnú miešať do politiky.

Čakanie na F-16? Ukrajinci musia brániť nebo proti Rusom s tým, čo majú
Video
Zdroj: Ukrajinské vzdušné sily

Mnohí to považovali za priame napomenutie náčelníka generálneho štábu. Economist koncom minulého týždňa už o vzťahu medzi Zelenským a Zalužným napísal, že ho nemožno opísať inak ako „príšerný“. Vysoký vládny zdroj pre britský magazín povedal, že ich otvorený konflikt je predvídateľným výsledkom zastavenej protiofenzívy. Otázkou podľa neho je, kto teraz ponesie zodpovednosť za jej zlyhanie. „Politici tvrdia, že generáli sú tupci vycvičení v Sovietskom zväze. A generáli hovoria, že politici sú tupci, ktorí sa snažia do všetkého zasahovať. Víťazstvo má vždy veľa otcov, ale nik nechce byť zodpovedný za patovú situáciu,“ opísal situáciu zdroj Economistu.

Prezidentská kancelária označila správy o konflikte za nezmysel. Zalužného názor na to, čo sa deje na fronte, však cez víkend verejne podporil starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Naopak, parlamentná poslankyňa z prezidentskej frakcie Sluha národa Mariana Bezuglajová vyzvala na odstúpenie najvyššie postaveného generála. Podľa nej totiž stále nepredložil plán bojovej činnosti na rok 2024.

Podľa anonymných zdrojov Ukrajinskej pravdy na generálnom štábe sa prvé náznaky rivality medzi politikmi a armádou objavili už na jar 2022. Uprostred rozsiahlej ruskej invázie prieskumy verejnej mienky ukázali, že Zelenskému dôveruje absolútna väčšina Ukrajincov – 93 percent. Ozbrojeným silám Ukrajiny, ktorú zosobňuje verejne málo vystupujúci Zalužnyj, však vyjadrilo dôveru ešte o päť percent viac opýtaných.

Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video
Krátke videoportréty dvoch najvyššie postavených ukrajinských generálov. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Náskok si Zalužnyj udržal aj v čerstvom prieskume agentúry Raiting. Podľa nej sa teší dôvere 82 percent Ukrajincov, kým Zelenskému namerala dôveryhodnosť na úrovni 72 percent. Rovnaká agentúra začiatkom decembra zverejnila aj výsledky prieskumu, podľa ktorých by v prípadných voľbách hlavy štátu obaja postúpili do druhého kola, v ktorých rozdiel ich preferencií zostáva v medziach štatistickej chyby, informuje portál Strana.ua.

Zalužnyj sa vlani po prvých treniciach s prezidentskou kanceláriou začal vedome vyhýbať médiám. Len občas sa vyjadril v zahraničnej tlači. To však, paradoxne, ešte viac prispelo k jeho popularite, píše Ukrajinská pravda a cituje nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa: "Aby ste rozumeli, ľudia stotožňujú Zalužného s božstvom: ‚chráni nás‘, ‚chráni našich chlapcov‘. Taká čisto iracionálna viera!“

Zdevastovaná Ukrajina a zničené mnohé osudy ľudí

Povojnová obnova Ukrajiny si bude vyžadovať veľké globálne finančné úsilie.

Fotogaléria
Pavel a Čaputová pricestovali na návštevu...
Zničená budova v meste Bachmut v Doneckej...
+12Chlapec sa hrá na preliezačkach pred zničenou...

Vojnový mix

„Napätie medzi Zelenským a Zalužným vzniká v dôsledku miešania sa vojny s politikou,“ píše Ukrajinská pravda. „Zelenskyj priniesol prvky politiky do vedenia armády, teda do oblasti zodpovednosti Zalužného. Zároveň sa hlavný veliteľ bez vlastnej vôle stal badateľným fenoménom politickej reality, teda sféry životných záujmov prezidenta,“ argumentuje denník.

Okolnosti objektívne vyžadovali, aby Zelenskyj požíval postavenie najvyššieho veliteľa nielen formálne, ale aby sa reálne zapojil do vojenského plánovania a velenia, poznamenáva ukrajinský denník, ktorý vlastní český podnikateľ Tomáš Fiala. Prezident vytvoril paralelné mechanizmy komunikácie s veliteľmi rôznych zložiek armády, napríklad s veliteľom pozemných síl Olexandrom Syrským a veliteľom vzdušných síl Mykolom Oleščukom, povedali novinárom zdroje z najužšieho okruhu prezidenta.

„Priamy kontakt s veliteľmi urýchľuje prezidentovi prácu, ale destabilizuje prácu hlavného veliteľa ozbrojených síl, ktorý sa dozvedá časť informácií od svojich podriadených na schôdzkach hlavného stanu, ak sa ich vôbec dozvie,“ píše Ukrajinská pravda. „Občas vzniká dojem, že Zelenskyj má dva druhy ozbrojených síl: ‚dobré‘, ktorým velí Syrskyj a ďalší favoriti, a ‚zlé‘, podriadené Zalužnému. To je pre hlavného veliteľa veľmi demotivujúce a hlavne to prekáža veleniu celej armáde,“ citoval denník svoj zdroj blízky Zalužnému.

Rivalita dvojice Ukrajincov, ktorí dlhodobo vedú domáce rebríčky dôveryhodnosti, sa vyhrotila po tom, čo predminulý týždeň navštívil Kyjev americký minister obrany Austin. Zalužnyj sa osobne sťažoval šéfovi Pentagonu na problémy so Zelenského úradom, uviedol vysoký predstaviteľ pre Ukrajinskú pravdu. „Austin nám neskôr povedal, že Zalužnyj sa sťažoval, ako ho obťažujú, že kancelária je taká a taká, ten je taký, onen je taký. Je jasné, že o týchto rozhovoroch sa dozvedel aj prezident. A dôvere to neprospieva,“ povedal nemenovaný zdroj.

Zalužnyj Čítajte viac Zalužnyj vraj chystá prevrat, Zelenskyj ho odvolá... Po nezhodách prichádzajú fámy

Obava zo superstar

„Vznikol dojem, že po príchode Austina bol Zelenskyj bližšie k rozhodnutiu nahradiť Zalužného. Na schôdzkach hlavného stanu sa však, naopak, vytratili hádky a objavili sa žarty. Ide však o veľmi chladný a štipľavý humor. Prezident sa pýta: ‚Čo, hrdinsky postupujeme – ustúpili sme o 200 metrov?‘ a Valerij nahnevane mlčí,“ cituje Ukrajinská pravda účastníka porady.

Napriek prehlbujúcej sa averzii významná časť Zelenského tímu je kategoricky proti odvolaniu Zalužného. „Na jednej strane je ťažké ho niekým nahradiť. Jediným zjavným kandidátom sa zdá byť Syrskyj. Ten sa však u ukrajinských občanov neteší dostatočnému záujmu a tiež sa nevie zbaviť povesti generála, ktorý neberie ohľad na straty,“ poznamenáva Ukrajinská pravda, podľa ktorej je však hlavným problémom pre Zelenského úrad vznik novej „superstar“ ukrajinskej politiky, akou sa Zalužnyj nevyhnutne stane v momente svojej rezignácie.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #generálne štáby #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Valerij Zalužnyj