WHO vyzvala štáty sveta, aby zvýšili dane na alkohol a sladené nápoje

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyzvala vlády na zvýšenie daní u alkoholických nápojov a ich zavedenie pri produktoch, ktoré doteraz spotrebnej dani nepodliehajú, čo v niektorých európskych krajinách platí napríklad o víne. Vyššie dane by sa mali uvaliť aj na sladené nápoje, vyzýva WHO a poukazuje na negatívne zdravotné dopady konzumácie týchto nápojov.

06.12.2023 07:00
alkohol, obchod Foto: ,
Ilustračné foto
debata (10)

WHO uviedla, že každý rok zomrie 2,6 milióna ľudí v dôsledku konzumácie alkoholických nápojov a osem miliónov kvôli nezdravej strave. Šéf zdravotnej osvety pri WHO Rüdiger Krech povedal, že vyššie zdanenie takýchto výrobkov by viedlo k zdravším populáciám.

Krech poukázal na pozitívny nadväzný efekt naprieč spoločnosťou, keď menej vypitého alkoholu povedie k menšej chorobnosti a tým k zvýšeniu príjmov pre poskytovanie verejných služieb. Predíde sa tiež násilným činom a dopravným nehodám, dodal expert.

Dínom-dánom. Takto jazdila opitá vodička z východu
Video

Verejné zdravotné organizácie ako WHO čoraz viac sústredia svoju pozornosť na zdravotné dopady alkoholických nápojov a sladených potravín po tom, ako výrazne uspeli upozornením na zvýšenú úmrtnosť a chorobnosť spôsobenú fajčením cigariet, poznamenala agentúra Reuters.

WHO tiež zverejnila príslušný „manuál na zdaňovanie alkoholu“. Tvrdí, že väčšina daní na alkohol je nízka a nie optimálne nastavená a že víno nie je vôbec zdanené v 22 krajinách, väčšinou v Európe. Podľa WHO býva pitie alkoholu príčinou viac ako 200 ochorení a rôznych druhov zranení, vrátane niektorých typov rakoviny, cirhózy pečene a srdcovocievnych ochorení.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #WHO #sladené a energetické nápoje