Medvede v Japonsku zabili od apríla už šesť ľudí, sú hladné a ešte nespia

V Japonsku sa množia prípady napadnutia človeka medveďom, od apríla už šesť ľudí zomrelo. Hoci sa medvede zvyčajne najneskôr na konci novembra ukladajú na zimný spánok, hlad to mnohým z nich tento rok ešte nedovolil.

06.12.2023 07:20
medveď, medvede Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

Tohtoročná zlá úroda bukvíc, menej malých zvierat a miznúce polia poľnohospodárskych plodín môžu za medvedí hlad a odkladanie hibernácie, píše denník The Guardian.

Za osem mesiacov od apríla medvede v Japonsku napadli 212 ľudí a šesť ich zabili, uviedlo ministerstvo životného prostredia. Vôbec prvýkrát počet útokov prekonal hranicu 200 napadnutí. Doterajší rekord bol z roku 2020, keď úrady zaznamenali 158 prípadov. Len počas tohtoročného novembra sa človek s medveďom stretol tridsaťkrát.

Medvede v Bojniciach testujú kryt na kontajnery
Video

Zhruba tretina útokov sa odohrala v prefektúre Akita na severozápade ostrova Honšú. Tamojšie deti si na cestu do školy berú zvončeky, aby hlukom vyplašili prípadné medvede. Obchody zase hlásia, že spreje proti medveďom sú vypredané.

Niektoré medvede sa k spánku tento rok uložili skôr, aby ušetrili energiu. Iné sa ale túlajú a ďalej hľadajú potravu. „V zime sú hladné a nepokojné pre nedostatok koristi,“ povedal denníku Mainichi odborník na medvede Hiromi Taguči.

Úrady obyvateľov varujú, aby sa mali na pozore aj počas chladných mesiacov, čo doteraz nebývalo nevyhnutné. Apelujú na nich, aby dobre uzatvárali popolnice, pretože vyhodené jedlo môže medvede prilákať. Vydali tiež sériu odporúčaní, ako nechodiť sám do hôr, nosiť pri sebe píšťalku alebo vydávať hluk.

Populácia medveďov v Japonsku sústavne rastie. Čiernych medveďov baribalov je tam podľa posledných dostupných odhadov asi 44 000; v roku 2012 ich bolo asi 15 000. Štatistika navyše nezahŕňa prefektúru Hokkaidó, kde podľa odhadov žije asi 12 000 hnedých medveďov ussurijských, ktorých populácia sa od roku 1990 zdvojnásobila.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #medvede