Tvrdé boje v Pásme Gazy pokračujú, armáda hovorí o 250 úderoch

Izraelská armáda v stredu ráno uviedla, že v Pásme Gazy pokračujú tvrdé boje. Za posledných 24 hodín vykonala 250 úderov na toto palestínske územie, píše server The Times of Israel (ToI). Armáda tiež tvrdí, že v dvoch školách na severe Pásma Gazy našla zbrane.

06.12.2023 08:41
Izrael, Palestína, Hamas, Pásmo Gazy Foto: ,
Izraelský vojak na tanku blízko hraníc s Pásmom Gazy na juhu Izraela vo štvrtok 23. novembra 2023.
debata (4)

Za posledných 24 hodín izraelská armáda podľa svojho oznámenia zaútočila na príslušníkov palestínskeho hnutia Hamas a hnutie Palestínsky islamský džihád, ako aj na infraštruktúru, ktorú tieto dve organizácie používajú. Armáde sa tiež podarilo zničiť dve odpaľovacie zariadenia, ktoré palestínski ozbrojenci použili pre utorkový raketový útok na Izrael. Podobné tvrdenia nie je možné v konflikte bezprostredne overiť z iných zdrojov.

Izraelská armáda tiež tvrdí, že v dvoch školách na severe Pásma Gazy našla zbrane. Pod jedným školským areálom mali vojaci nájsť tiež tunely.

V Pásme Gazy, a to teraz vrátane jeho južnej časti, sa znovu bojuje od piatka, keď vypršalo prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas. Podľa palestínskych úradov, ktoré v Pásme Gazy kontroluje Hamas, od začiatku úderov pred dvoma mesiacmi zomrelo v Pásme Gazy vyše 16 200 ľudí.

Cieľom izraelskej vojenskej operácie je zničenie hnutia Hamas, ktoré v sobotu 7. októbra zaútočilo na juhu Izraela, podľa údajov izraelských úradov vtedy zomrelo vyše 1 200 ľudí. Ďalších 240 ľudí palestínski ozbrojenci uniesli, časť rukojemníkov však Hamas prepustil počas prímeria, ktoré platilo od 24. novembra do 1. decembra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael