V Južnej Amerike to vrie. Maduro sa vrhá na Guyanu, vydal rozkaz na ťažbu ropy na jej území

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nariadil štátnym ťažobným spoločnostiam nachystať sa na ťažbu ropy a kovov na území susednej Guyany, na ktoré si Caracas robí nárok. Podľa tlačových agentúr autoritársky vládca v utorok vyhlásil, že venezuelská vláda bezodkladne vydá licencie na dobývanie cenných surovín. Chce tiež navrhnúť zákon, ktorý by vytvoril novú provinciu Esequibo tvoriacu v súčasnosti približne dve tretiny územia Guyany.

06.12.2023 10:10 , aktualizované: 11:04
Venezuela Maduro Foto: ,
Venezuelský prezident Nicolás Maduro počas tlačovej konferencie v Caracase, 26.marec 2020.
debata (40)

Maduro v televíznom vysielaní prehovoril dva dni po referende, v ktorom sa obyvatelia Venezuely vyslovili za to, aby ich krajina prevzala správu nad sporným územím bohatým na suroviny.

Prezident nariadil štátnej ropnej firme PDVSA a železiarňam CVG, aby vytvorili nové divízie určené na ťažbu v Esequibe. Keď vzniknú, vláda im podľa neho okamžite vydá licencie, aby mohli začať ťažiť.

Esequibo patrilo v koloniálnom období najprv k španielskej Venezuele. Vtedajšej britskej kolónii Guyane pripadlo roku 1899 na základe arbitráže pod dohľadom Spojených štátov, Británie a Ruska. Keď v roku 1966 získala Guyana nezávislosť, Venezuela si časť Esequiba začala nárokovať na medzinárodných súdoch. Napätie vzrástlo po tom, ako bola pri pobreží tohto regiónu nájdená ropa a zemný plyn.

Nicolás Maduro Čítajte aj Najskôr referendum, potom anexia? Venezuela ide Putinovou cestou

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) minulý týždeň krátko pred referendom Caracasu nariadil, aby nepodnikal žiadne kroky, ktoré by zbavili Guyanu kontroly nad Esequibom. Venezuela ubezpečila, že nehľadá dôvod na inváziu do oblasti. Voliči však okrem iného v referende odmietli, aby ICJ rozhodoval územné spory medzi oboma krajinami.

Maduro v utorok hovoril aj o zákone, ktorý by viedol k vytvoreniu provincie Esequibo v rámci Venezuely. Podľa niektorých analytikov je celá vládna kampaň motivovaná snahou vylepšiť preferencie prezidenta pred voľbami, ktoré sa budú konať v budúcom roku.

Venezuelčania sa v nedeľnom referende vyslovili za to, aby ich krajina prevzala správu nad viac ako dvoma tretinami susednej Guyany. Podľa agentúry DPA o tom informovala autoritárska vláda prezidenta Nicolása Madura. Guyana plebiscit považuje za krok k anexii svojho na nerastné suroviny bohatého územia a jasne ho odmieta.

V referende išlo o to, či má Venezuele pripadnúť správa nad časťou Guyany známej ako Esequibo, a tiež o to, či tunajší obyvatelia majú dostať venezuelské občianstvo. V neposlednom rade išlo o odmietnutie právomoci Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) rozhodovať o riešení územného sporu medzi oboma juhoamerickými krajinami.

Vo Venezuele to vrelo, polícia použila slzotvorný plyn
Video
Príslušníci venezuelskej Národnej gardy použili slzotvorný plyn proti obyvateľom mesta Ureňa ležiaceho pri hraniciach s Kolumbiou, ktorí začali z pohraničného mosta odstraňovať kovové barikády a ostnatý drôt, aby umožnili prísun humanitárnej pomoci do Venezuely.

Za vytvorenie nového venezuelského federálneho štátu s názvom Guyana Esequibo sa vyslovilo zhruba 96 percent hlasujúcich. Podobnej podpory sa dostalo aj ďalším návrhom v plebiscite. Referenda sa zúčastnilo na 51 percent oprávnených voličov. Podľa agentúry AFP však volebná komisia neposkytla transparentné informácie o volebnej účasti. Maduro hlasovanie označil za kompletný úspech pre krajinu a jej demokraciu.

ICJ v piatok nariadil Venezuele, aby nepodnikla žiadne kroky, ktoré by zbavili Guyanu kontroly nad Esequibom. Súd však Caracasu, ktorý tvrdí, že mu oblasť bola pred viac ako 120 rokmi neprávom odobratá, výslovne nezakázal, aby uskutočnil referendum. Guyana žiadala súd, aby Venezuele nariadil zastaviť časti hlasovania.

Podľa agentúry AFP nebude mať výsledok referenda v krátkodobom horizonte žiadne konkrétne dôsledky, keďže sa územie nachádza v Guyane a nešlo o hlasovanie o sebaurčení. Napriek tomu vyvolalo znepokojenie v guyanskom hlavnom meste Georgetownu aj na medzinárodnej úrovni.

Guyana volá OSN o pomoc

Prezident Guyany Irfaan Ali v utorok v prejave k národu označil Madurove najnovšie vyhlásenia za „priame ohrozenie územnej celistvosti, zvrchovanosti a politickej nezávislosti Guyany“.

Uviedol, že sa spojil s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a „viacerými vedúcimi predstaviteľmi“, aby ich „upozornil na tento nebezpečný vývoj a zúfalé konanie prezidenta Madura, ktoré ohrozuje medzinárodné právo“.

Guyana ešte v utorok uviedla, že sa obráti na Bezpečnostnú radu OSN so žiadosťou o pomoc, ak Venezuela po referende podnikne nejaké kroky. Guyanská vláda podala aj urgentný podnet na Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu.

Generálny prokurátor Guyany Anil Nandlall pre agentúru AFP povedal, že Guyana sa odvolá na články 41 a 42 Charty OSN, ktoré môžu povoliť sankcie alebo vojenské akcie na udržanie alebo obnovenie medzinárodného mieru a bezpečnosti. Dodal, že BR OSN by mohla povoliť použitie ozbrojených síl členskými štátmi na pomoc pri presadzovaní rozhodnutí MSD.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Južná Amerika #Guyana