Žiadne schvaľovanie vojnových zločinov. Český súd opätovne potrestal muža s nášivkou vagnerovcov

Mužovi, ktorý sa na jar objavil na protivládnej demonštrácii v Prahe s nášivkou Vagnerovej skupiny na bunde a georgijevskou stužkou na batohu, súd v stredu uložil polročnú podmienku za verejné schvaľovanie vojnových zločinov. Už v minulosti bol za podobný skutok potrestaný, ale odvolací súd prípad vrátil na opätovné konanie.

06.12.2023 13:44
debata (14)

Podľa sudkyne Obvodného súdu pre Prahu 1 Evy Švíglerovej si bol obžalovaný „dobre vedomý“ významu a odkazov nášivky Vagnerovej skupiny, a práve preto si ju na zhromaždenie vzal, aby tak vyjadril svoj postoj. „Obžalovaný si musí uvedomiť, že sloboda prejavu má v demokratickej spoločnosti svoje medze,“ povedala sudkyňa. Zdôraznila, že žoldnierska Vagnerova skupina sa v službách Ruska dopúšťala na Ukrajine vysokej miery násilia.

Demonštrácia proti vláde a Českej televízii v Prahe
Video
Zdroj: TASR

Okrem loga vagnerovcov mal demonštrant na májovom proteste aj georgijevskú stužku pripnutú na batohu. Ako konštatovala sudkyňa, tá pôvodne slúžila ako symbol víťazstva Červenej armády nad fašizmom v druhej svetovej vojne, ale v súčasnom konflikte na Ukrajine sa používa ako symbol ospravedlňujúci ruskú agresiu.

ČR, Praha, demonštrácia protivládna Čítajte aj Česká polícia sleduje prejavy podpory Putinovej agresie i antisemitizmu

Za popieranie, spochybňovanie, schvaľovanie a ospravedlňovanie genocídy mužovi hrozilo až trojročné väzenie. Nakoniec dostal polročnú podmienku s odkladom na 2,5 roka a trest prepadnutia veci. Obžalovaný sa v stredu na súd nedostavil a podľa sudkyne odmietol vypovedať aj v prípravnom konaní.

Muž sa v máji zúčastnil na demonštrácii, ktorú organizoval aktivista Ladislav Vrabel. Ešte v marci prišiel s rovnakou nášivkou a písmenom Z na protest organizovaný predsedom strany PRO Jindřichom Rajchlom. Za to ho už v máji súd potrestal polročnou podmienkou s odkladom na dva roky. Verdikt však zrušil Mestský súd v Prahe a prípad vrátil na opätovné konanie.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #protivládny protest #Vagnerova skupina