Šéf OSN žiada prímerie v Gaze. Izraelský minister ho nazval hrozbou pre svetový mier

Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen v stredu ostro kritizoval generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa, ktorý varoval pred situáciou v Pásme Gazy. Podľa Kohena predstavuje Guterresove funkčné obdobie "hrozbu pre svetový mier", informovala agentúra AP.

07.12.2023 06:40
Izrael, Palestína, Chán Junis, Pásmo Gazy, Foto: ,
Palestínčania utekajú pred izraelskou pozemnou ofenzívou v Chán Junis, Pásmo Gazy, v stredu 6. decembra 2023.
debata (14)

Guterres v stredu napísal list Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN), v ktorom žiadal tento orgán o použitie svojho vplyvu na odvrátenie „humanitárnej katastrofy“ v Gaze. Zároveň zopakoval svoje výzvy na humanitárne prímerie a varoval, že útoky Izraela na Pásmo Gazy budú čoskoro na tomto palestínskom území viesť k zrúteniu verejného poriadku.

Kohen označil v príspevku na sociálnej X Guterresove výzvy na prímerie a žiadosť o aktiváciu článku 99 Charty OSN za „znak podpory teroristickej organizácie Hamas a schvaľovanie vraždenia starších osôb, únosov bábätiek a znásilňovania žien“. „Každý, kto podporuje svetový mier, musí podporovať oslobodenie Gazy od Hamasu,“ napísal Kohen.

Článok 99 Charty OSN umožňuje generálnemu tajomníkovi upozorniť BR OSN na akúkoľvek záležitosť, ktorá podľa neho ohrozuje medzinárodný mier a bezpečnosť. Guterres v stredu tento článok použil prvýkrát od svojho nástupu do funkcie v roku 2017.

„Hrozí nám vážne riziko zrútenia humanitárneho systému. Situácia rýchlo prerastá v katastrofu s potenciálne nezvratnými dôsledkami pre Palestínčanov ako celok a pre mier a bezpečnosť v regióne,“ uviedol Guterres v liste pätnásťčlennej Rade. „Takémuto výsledku sa musíme za každú cenu vyhnúť,“ dodal.

Podľa OSN utieklo z domovov v Pásme Gazy pred bombardovaním a ďalšími vojenskými akciami izraelskej armády 1,87 milióna ľudí, teda viac ako 80 percent obyvateľov. Mnohí z nich sa obávajú, že im nebude povolené sa domov vrátiť, veľká časť je zničená. Zhruba milión z vysídlených sa za dva mesiace tejto vojny presunul na výzvy Izraela zo severnej časti úzkeho pobrežného územia na juh, izraelská armáda v posledných dňoch ale zosilnila údery tiež proti tejto oblasti, kde zvádza ťažké boje s príslušníkmi Hamasu.

„Vzhľadom na neustále bombardovanie izraelskými ozbrojenými silami a absencii prístrešia či minimálnych prostriedkov na prežitie očakávam, že v dôsledku zúfalých podmienok čoskoro dôjde k úplnému zrúteniu verejného poriadku, čo by znemožnilo aj obmedzenú humanitárnu pomoc,“ uviedol tiež Guterres v liste Bezpečnostnej rade.

Cieľom izraelskej vojenskej operácie je úplné zničenie hnutia Hamas, ktoré v sobotu 7. októbra zaútočilo na juhu Izraela. Podľa izraelských úradov zabilo vyše 1 200 ľudí, prevažne civilistov. Podľa palestínskych úradov v Pásme Gazy pri izraelskom bombardovaní a pozemnej operácii izraelskej armády zomrelo vyše 16 200 ľudí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #OSN #António Guterres #útok na Izrael #Pásmo Gazy Hamas