Čína žiada od EÚ spoluprácu na zabezpečení stability a vyhnúť sa zasahovaniu

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas štvrtkového stretnutia s čelnými predstaviteľmi Európskej únie v Pekingu vyzval EÚ, aby spolupracovala s Čínou na zabezpečení globálnej stability a vyhla sa zasahovaniu. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom informovala agentúra Reuters.

07.12.2023 06:00
Delegácia EÚ v Číne Foto:
Delegácia EÚ v Číne
debata (2)

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po prílete do Pekingu na sieti X napísala, že stretnutie vidí ako príležitosť na otvorenú a úprimnú diskusiu, ktorej výsledky budú mať vplyv na Európanov.

Ranného stretnutia s prezidentom Siom sa spoločne s von der Leynovou zúčastnil predseda Európskej rady Charles Michel. Na jednodňovú návštevu do Číny dorazil aj šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Európski predstavitelia sa majú stretnúť nielen s prezidentom, ale aj s premiérom Li Čchiangom. Preberať by mali súčasné vzťahy medzi EÚ a Čínou aj medzinárodné otázky, vrátane vojnovej agresie Ruska voči Ukrajine a situácie na Blízkom východe. Spoločné vyjadrenie sa očakáva až na záver návštevy, v popoludňajších hodinách SEČ.

„Čína a EÚ by mali byť partnermi vo vzájomne výhodnej spolupráci a neustále posilňovať vzájomnú politickú dôveru,“ povedal Si Michelovi a von der Leyenovej. Si dodal, že EÚ „by sa mala vyvarovať všetkých druhov zasahovania“.

„Tento rok je to moja druhá návšteva Číny a príležitosť na otvorenú a úprimnú diskusiu. Naše vzťahy sú významné, ale zároveň ekonomicky a geopoliticky komplexné. Výsledok našich rozhovorov bude mať dopad na prosperitu a bezpečnosť našich ľudí,“ napísala von der Leyenová a pripojila fotografiu Pekingu.

Borrell napísal, že sa teší na rokovania o vzájomných vzťahoch i globálnych problémoch. „Čína zostáva dôležitým aktérom a partnerom pri riešení globálnych výziev,“ uviedol šéf únijnej diplomacie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína