Bidenovho syna Huntera obvinili v Kalifornii z daňových únikov

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, bol vo štvrtok v americkom štáte Kalifornia obvinený z daňových únikov, informovali agentúra AP a americká televízia CNN.

08.12.2023 06:21
Hunter Biden Foto: ,
Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena
debata (9)

Podľa tímu špeciálneho vyšetrovateľa Davida Weissa syn amerického prezidenta medzi rokmi 2016 a 2019 nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna dolárov. Hunter Biden „minul milióny dolárov na extravagantný životný štýl namiesto toho, aby platil svoje dane“, uviedol vo vyhlásení Weiss. V prípade dokázania viny mu hrozí až 17 rokov väzenia.

Ide o druhé obvinenie, ktorému Hunter Biden (53) čelí. V americkom štáte Delaware je obvinený z nezákonného nákupu a držby zbrane. V roku 2018 mal v dotazníku klamať, aby si mohol zaobstarať zbraň, ako aj z toho, že takúto zbraň vlastnil v čase, keď užíval drogy.

Syn amerického prezidenta v júli predložil federálnej sudkyni Maryellen Noreikovej návrh dohody o vine a treste. V nej sa priznával k dvom daňovým únikom v celkovej výške asi 100.000 dolárov, za ktoré mal dostať dvojročnú podmienku.

Sudkyňa však dohodu zamietla, keďže by podľa nej zabezpečovala pre obžalovaného imunitu aj pred prípadnými ďalšími stíhaniami, vrátane jeho podnikateľských aktivít na Ukrajine a v Číne.

V prípade daňových únikov bola pôvodne očakávaná nová dohoda o vine a treste s prokuratúrou, pripomína AP.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hunter Biden