Šéf palestínskej samosprávy Abbás chce koniec bojov a medzinárodnú konferenciu

Šéf palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás požaduje okamžité ukončenie bojov v Pásme Gazy a zvolanie medzinárodnej mierovej konferencie, ktorá by pomohla nájsť trvalé politické riešenie a cestu k vytvoreniu palestínskeho štátu. Abbás to povedal v piatok v rozhovore s agentúrou Reuters.

09.12.2023 06:54
Izrael, Gaza, Pásmo Gazy, Palestínčania Foto: ,
Palestínčania sedia pri budove rodiny Al-Nadi zničenej pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v utečeneckom tábore Nusseirat, v centrálnom páse Gazy, v piatok 8. decembra 2023.
debata (14)

V Gaze, kde vo veľmi ťažkých podmienkach žije 2,3 milióna Palestínčanov, sa vedú boje po útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Zomrelo pri ňom približne 1 200 ľudí, predovšetkým civilistov. Za obeť izraelským útokom potom padlo v Gaze vyše 17 000 ľudí, väčšinou detí a žien, a okolo 1,9 milióna Palestínčanov muselo opustiť svoje domovy.

Podľa Abbása konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi dosiahol taký stupeň, že sú potrebné medzinárodná konferencia a záruky svetových mocností. „Som za nenásilný odpor. Som za rokovania,“ uviedol 88-ročný politik, ktorého cieľom je vytvorenie suverénneho palestínskeho štátu na Západnom brehu, v Gaze a východnom Jeruzaleme.

Západný breh Izrael desiatky rokov v rozpore s medzinárodným právom okupuje. Východný Jeruzalem zase anektoval, podotýka Reuters.

Jeden z vysokopostavených amerických činiteľov podľa agentúry povedal, že medzinárodná konferencia je jednou z možností hľadania cesty zo súčasnej krízy. Rozhodnutie o nej ale zatiaľ nebolo prijaté.

Abbás sa tiež posťažoval na postoj Washingtonu, ktorý podľa neho Palestínčanom hovorí, že podporuje dvojštátne riešenie, a teda vytvorenie palestínskeho štátu, ale netlačí Izrael, aby sa tak stalo. Zároveň podľa neho USA, ktoré „plne podporujú Izrael“, nesú zodpovednosť za to, čo sa deje v Gaze. „Amerika je komplicom Izraela,“ myslí si.

„Dnešná Gaza nie je tou Gazou, ktorú poznáte. Gaza bola zničená, boli zničené jej nemocnice, školy, infraštruktúra, budovy, cesty a mešity. Nezostalo z nej nič,“ poznamenal Abbás s tým, že na obnovu pásma bude potrebné veľké množstvo zdrojov.

Postoj Spojených štátov, ktoré sa v piatok ako jediná z 15 krajín v Bezpečnostnej rade OSN postavili proti rezolúcii vyzývajúcej na zavedenie okamžitého humanitárneho prímeria v Gaze, kritizovali v noci na sobotu aj niektoré neziskové organizácie. Za hlasovanie „proti ľudskosti“ ho označili Lekári bez hraníc, za „ďalší žrebíček do rakvy dôveryhodnosti USA v oblasti ľudských práv“ potom zase americká pobočka neziskovej organizácie Oxfam.

Server BBC News poznamenal, že na medzinárodnej scéne sú Spojené štáty v tomto ohľade čoraz viac v izolácii. Naopak, Izrael ich postoj privítal ako „trochu svetla, ktoré sa postavilo množstvu tmy“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #Gaza #Mahmúd Abbás #útok na Izrael