Izraelská armáda bude pri meste Chán Júnis operovať tri až štyri týždne

Izraelská vojenská operácia pri meste Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy bude trvať ešte tri až štyri týždne, uviedol izraelský kanál Channel 13 s odvolaním sa na diplomatické zdroje. V útokoch na Gazu, kde vo veľmi ťažkých podmienkach žije 2,3 milióna Palestínčanov, pokračoval Izrael aj v noci na nedeľu.

10.12.2023 07:45
Gaza City / Gaza / Palestína / Foto: ,
Mesto Gaza počas izraelských útokov 6. novembra 2023
debata

Channel 13 sa vo svojom spravodajstve odvoláva na víkendový telefonický rozhovor medzi izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a americkým prezidentom Joom Bidenom, pri ktorom vraj Netanjahu informoval o očakávanej dobe trvania terajšej vojenskej operácie.

Bidenova administratíva podľa izraelskej televízie očakáva, že potom boje v Gaze stratia na intenzite a rozsahu. Citovaní diplomati tiež tvrdia, že Biden nestanovil Izraelu koniec roka ako termín, do kedy by vojna mala skončiť.

Boje v oblasti pokračovali aj v noci na nedeľu, podľa serveru denníka The Times of Israel sa sústredili práve na Chán Júnis a mesto Džabálija na severe Gazy. Pri bojoch na juhu úzkeho pobrežného pásma podľa agentúry Reuters zomreli štyria izraelskí vojaci.

Vojna si doteraz v Gaze vyžiadala vyše 17 700 mŕtvych, z ktorých okolo 40 percent boli deti. Veľká väčšina tunajších obyvateľov musela opustiť svoje domovy.

Predchádzajúci útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael pripravil o život 1 200 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších 240 ľudí ozbrojenci vzali ako rukojemníkov, 137 ich naďalej zadržiavajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael #Chán Júnis