Netanjahu Putinovi tlmočil "nespokojnosť" Izraela s hlasovaním Ruska v BR OSN

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu v rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom tlmočil "nespokojnosť" svojej krajiny v súvislosti s hlasovaním Ruska v prospech rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúcej na prímerie v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

10.12.2023 17:13
Netanjahu, Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (16)

Premiér vyjadril svoju nespokojnosť s protiizraelskou pozíciou, ktorú ruskí predstavitelia zaujali na pôde OSN i ďalších fórach, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré po telefonáte s Putinom zverejnil Netanjahuov úrad.

„Akákoľvek krajina, ktorú postihol zločinecký teroristický útok – tak ako Izrael -, by nereagovala menšou silou než Izrael,“ povedal Netanjahu Putinovi.

Na rozdiel od Ruska Spojené štáty rezolúciu BR OSN vyzývajúcu na prímerie v Gaze vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v piatok vetovali, pripomína AFP.

Vojnu medzi Izraelom a Hamasom vyvolala vlna útokov palestínskych militantov na Izrael zo 7. októbra. Zahynulo pri nich 1200 ľudí – väčšinou civilistov – a ďalších zhruba 240 ďalších osôb militanti odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Odvetné akcie izraelskej armády v Pásme Gazy si vyžiadali už najmenej 17 700 obetí, väčšinou žien a detí.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Benjamin Netanjahu