Zamračené pohľady, prudké gestá. Bolo to také úprimné, ako sa len dalo, povedal Zelenskyj po rozhovore s Orbánom

Vyzeralo to skôr ako hádka, než rozhovor, ktorý by rozptýlil dlhodobé spory. Viktor Orbán a Volodymyr Zelenskyj na seba narazili v Buenos Aires.

11.12.2023 05:45
debata (720)
O čom hovoril Zelenskyj s Orbánom?
Video
Obe strany o obsahu krátkeho rozhovoru, ktorého dvadsaťsekundovú sekvenciu bez pôvodného zvuku zverejnil na svojom YouTube kanáli argentínsky senát, podali len kusé informácie.

Lídri susedných krajín sa stretli vyše dvanásť tisíc kilometrov od domova. Za 22 mesiacov, odkedy Ukrajina vzdoruje masívnej ruskej invázii, si Orbán ako jediný z 27 premiérov EÚ stále nenašiel čas, aby navštívil Kyjev, ktorý od Budapešti delí sotva 900 kilometrov. Na nedeľňajšej inaugurácii nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileia sa ale na galérii pre čestných hostí ocitli tak blízko seba, že Orbán podávanú ruku Zelenského jednoducho nemohol odmietnuť.

Počas krátkeho rozhovoru Viktor Orbán i... Foto: Ukrajinská prezidentská kancelária
OV2 Počas krátkeho rozhovoru Viktor Orbán i Volodymyr Zelenskyj vzrušene gestikulovali.

Ešte uplynulú stredu iniciatívu Kyjeva na schôdzku Zelenského s Orbánom Budapešť odmietla ako predčasnú. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó podľa denník Népszava vedúcemu ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrijovi Jermakovi telefonicky povedal, že takéto stretnutie má zmysel len vtedy, ak je šanca, že sa skončí pozitívnym výsledkom, čo si vraj vyžaduje dôkladnú prípravu a predbežné diskusie.

Stretnutie Orbána so Zelenským v Argentíne

Maďarský premiér s ukrajinským prezidentom si vymieňali názory počas inaugurácie argentínskeho prezidenta.

Fotogaléria
Maďarský premiér Viktor Orbán si v Buenos Aires...
Počas krátkeho rozhovoru Viktor Orbán i...
+3,,Bolo to tak úprimné, ako sa len dalo - a...

Webový portál Origo.hu, ktorý má povesť jednej z najhorlivejších hlásnych trúb Orbánovho režimu, tvrdí, že Zelenskyj podnikol svoju doposiaľ najdlhšiu zahraničnú cestu od vypuknutia veľkej vojny s Ruskom – až na latinskoamerický kontinent – len preto, aby sa stretol s maďarským premiérom.

„Ukrajinský prezident Zelenskyj sa pokúša žalostným spôsobom, aký sa v medzinárodnej politike zriedka vidí, nejako presvedčiť premiéra Viktora Orbána, aby umožnil Ukrajine vstúpiť do Európskej únie,“ píše Origo.

„Je to celkom zrejmé: Zelenskému, ktorý je v zajatí Ameriky a lichotí Bruselu, by ani nenapadlo ísť na inauguráciu pravicového argentínskeho prezidenta. Radšej však odletel na druhý koniec sveta, aby zastihol Viktora Orbána a aby sa nejakým spôsobom zblížil s maďarským premiérom a porozprával sa s ním pred summitom EÚ, ktorý sa začne o pár dní,“ dodáva.

V skutočnosti Zelenského s novým argentínskym prezidentom spája nielen skutočnosť, že obaja sa považujú za libertariánov, ale predovšetkým to, ako Milei podporuje vojnové úsilie Ukrajiny. Navyše, Zelenskyj sa za oceán vypravil nielen kvôli účasti na inaugurácii, ale aj preto, aby z Buenes Aires priamo pokračoval v ceste do Washingtonu, kde ho v utorok čaká prijatie v Bielom dome a vystúpenie v Kongrese USA.

Kľúčovými témami bude obranná spolupráca medzi Ukrajinou a Spojenými štátmi, „najmä prostredníctvom spoločných projektov na výrobu zbraní a systémov protivzdušnej obrany a koordinácia medzi oboma krajinami v nasledujúcom roku,“ informovala Zelenského kancelária o prezidentovom programe v USA.

Republikáni v americkom Senáte minulý týždeň zablokovali návrh prezidenta Joea Bidena na novú pomoc Ukrajine a Izraelu. Senátori výmenou za podporu mnohomiliardového balíčka požadujú výrazné sprísnenie americkej imigračnej politiky, čo ale demokrati odmietajú. Obe strany o veci chcú ďalej rokovať a Zelenskyj sa ich pokúsi presvedčiť, aby z pomoci Ukrajine nerobili nástroj vnútropolitic­kého boja.

Portál Origo očividne preháňa, keď tvrdí, že Zelenskyj letel do Ameriky len preto, aby tam zastihol Orbána. Na druhej strane však má pravdu v tom, že Ukrajinu veľmi silno tlačí čas.

Už vo štvrtok sa v Bruseli zídu lídri európskej dvadsaťsedmičky, ktorí majú na programe z pohľadu Kyjeva životne dôležité otázky. Summit má rozhodnúť, či EÚ začne s Ukrajinou prístupové rokovania a tiež, či jej vyčlení 50 miliárd eur na dlhodobú pomoc. Obe rozhodnutia musia byť prijaté jednomyseľne. Orbán, ktorý v porovnaní s ostatnými lídrami únie udržiava so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom nadštandardné vzťahy, však pohrozil, že použije právo veta.

Spoločné foto - Orbán nad Zelenským. Nezatlieskal mu
Video
Na spoločnej fotografii lídrov EÚ a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas jeho návštevy v Bruseli vo februári 2023 sa maďarský premiér Viktor Orbán dostal v zábere nad Zelenského. Orbán a Zelenskyj nemajú vrúcne vzťahy, možno preto maďarský premiér pri príchode Zelenského netlieskal ako ostatní. / Zdroj: EÚ

Obe strany o obsahu krátkeho rozhovoru, ktorého dvadsaťsekundovú sekvenciu bez pôvodného zvuku zverejnil na svojom YouTube kanáli argentínsky senát, podali len kusé informácie. „Bolo to tak úprimné, ako sa len dalo,“ povedal Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore zverejnenom na komunikačnej platforme Telegram. „Samozrejme, išlo o naše európske záležitosti,“ do­dal.

Orbán, Fico Čítajte viac Fico nemusí byť ako Orbán, myslí si európsky think-tank. Čaká EÚ veľký boj s Maďarskom o Ukrajinu?

Orbánov hovorca Bertalan Havasi pre MTI potvrdil stretnutie maďarského premiéra s ukrajinským prezidentom, v e-maili zaslanom štátnej agentúre však neuviedol, či Budapešť zablokuje začatie prístupových rozhovorov EÚ s Kyjevom. „Pokiaľ ide o vstup Ukrajiny do EÚ, Viktor Orbán naznačil, že členské štáty Európskej únie o tejto otázke neustále diskutujú,“ konštatoval Havasi.

Výmena názorov Volodymyra Zelenského s Viktorom Orbánom v Buenos Aires.

To, že horúčkovité rokovania pred štvrtkovým a piatkovým bruselským summitom naďalej pokračujú, vo svojom nočnom videu potvrdil aj Zelenskyj, ktorý sa z Buenos Aires telefonicky spojil s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorým poďakoval za podporu.

Osobitne aktívne v prospech Ukrajiny vystupuje šéf Elyzejského paláca. Macron si v uplynulý štvrtok do Paríža na pracovnú večeru pozval Orbána, s ktorým sa podľa agentúry AFP pokúsil nájsť spoločnú pozíciu k ďalšej podpore Ukrajiny.

Kvôli zladeniu postoja nedávno Orbána v Budapešti navštívil aj predseda Európskej rady Charles Michel. Presvedčiť sa mu ho ale nepodarilo. Preto sa do riešenia problému vložil aj Macron.

Podrobnosti o výsledkoch parížskych rokovania sa na verejnosť nedostali, niektorí experti ale predpokladajú, že francúzsky prezident sa snažil obmäkčiť maďarského premiéra prísľubom obnoviť tok peňazí z európskych fondov, ktorý Brusel Budapešti zmrazil pre jej nedostatky pri dodržiavaní pravidiel právneho štátu.

Vytvoria Fico a Orbán na summite EÚ tandem?
Video
Premiér Robert Fico 26.-27. október zastupoval Slovensko na summite Európskej únie. / Zdroj: Európska rada

O hlavné argumenty, ktorými Orbán zdôvodňoval svoj záporný postoj k začatiu prístupových rokovaní EÚ s Ukrajinou, ho koncom minulého týždňa pripravil aj samotný Kyjev.

Zelenskyj v piatok podpísal tri protikorupčné zákony, len krátko potom, čo ich schválil ukrajinský parlament. Ide o právne normy, ktoré spĺňajú odporúčania Európskej únie, uviedol server Ukrajinská pravda.

Russia Ukraine War Summit Čítajte viac Financial Times: Zakarpatskí Maďari sa odvracajú od Viktora Orbána

Schválené zákony sa týkajú Národného protikorupčného úradu, Národnej agentúry pre prevenciu korupcie a Špeciálnej protikorupčnej prokuratúry.

Kyjevský parlament prijal aj zákon o ochrane národnostných menšín, ktorý okrem iného umožní vyučovanie na ukrajinských školách v maďarčine, čo bola zásadná požiadavka nielen Budapešti, ale aj Bruselu.

© Autorské práva vyhradené

720 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Buenos Aires #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Maďarsko a EÚ