Morawieckého vláda nezískala dôveru poľského parlamentu. Poslanci odporučili poveriť Tuska

Skupina 248 poslancov poľského Sejmu v pondelok navrhla, aby dolná komora parlamentu poverila zostavením novej vlády Donalda Tuska, lídra liberálnej strany Občianska platforma. Návrh predstavil Sejmu poslanec Borys Budka. Informuje o tom TASR na základe správ poľského denníka Gazeta Wyborcza.

11.12.2023 16:29 , aktualizované: 18:31
donald tusk Foto: ,
Donald Tusk
debata (2)

Podľa Budku si Tuska ako premiéra želá 11 miliónov Poliakov, ktorí si v parlamentných voľbách v polovici októbra „zvolili zmenu“ po predchádzajúcich ôsmich rokoch vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Následne sa začala parlamentná rozprava, na ktorej konci sa očakáva, že Sejm poverí Tuska zostavením novej vlády.

Ako prvý vystúpil predseda poslaneckého klubu PiS Mariusz Blaszczak. Podľa neho bol v minulosti Tusk ako premiér a neskôr predseda Európskej rady „politikom úplne podriadeným Bruselu a Berlínu“. Tuska nazval „kaukliarom s emóciami, hercom a manipulátorom“.

Naopak, podporu Tuskovi vyslovujú poslanci očakávanej budúcej vládnej koalície, ktorí vyzdvihujú jeho činnosť pred rokom 1989 aj po ňom. Bartlomiej Sienkiewicz z Občianskej platformy poukázal, že Tusk počas štrajkov odborového zväzu Solidarita v roku 1981 pomáhal robotníkom v lodeniciach v Gdansku.

V popoludňajšom hlasovaní sa v Sejme nepodarilo získať dôveru kabinetu Mateusza Morawieckého z PiS. Očakáva sa, že Tusk by po získaní poverenia zostaviť vládu mal už v utorok predstaviť Sejmu programové vyhlásenie vlády a v stredu by sa mohol oficiálne ujať funkcie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Mateusz Morawiecki