Tusk získal poverenie zostaviť poľskú vládu. Nemecký agent, reaguje Kaczyński. Budúci premiér ironicky ďakuje

Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, v pondelok večer poveril zostavením novej vlády niekdajšieho premiéra a expredsedu Európskej rady Donalda Tuska z liberálnej strany Občianska platforma.

11.12.2023 19:02 , aktualizované: 20:12
tusk Foto: ,
Vodca poľskej opozície Donald Tusk reaguje po tom, čo poľský premiér Mateusz Morawiecki stratil dôveru v parlamente v pondelok 11. decembra 2023.
debata (1)

Za Tuskovu kandidatúru hlasovalo 248 poslancov, proti bolo 201, nikto sa nezdržal. Tusk potvrdil, že v utorok znovu predstúpi pred poslancov, aby požiadal o dôveru pre svoju vládu.

Tuskovi ako novému poľskému premiérovi už zablahoželala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Rozhodnutie poslancov poslať na čelo kabinetu práve Tuska označili dnes agentúry AP a Reuters za koniec osemročného vládnutia konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a otvorenie cesty k novej, proeurópsky orientovanej poľskej vláde.

Kyjev, EÚ, Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyenová Čítajte viac Najmocnejší Európania 2024: Nositeľ zmeny Tusk, rojko Zelenskyj, Putinova bankárka ako narušiteľka

PiS síce v polovici októbra získala v parlamentných voľbách najviac hlasov, ale prišla o väčšinu v parlamente. Prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, napriek tomu poveril úlohou zostaviť novú vládu doterajšieho premiéra Mateusza Morawieckého. Jeho vláda ale dnes nezískala dôveru, a tak – v súlade s poľskou ústavou – prešiel výber nového premiéra do rúk Sejmu.

„Chcem poďakovať Polkám a Poliakom. Ďakujem Poľsko, je to naozaj nádherný deň. Nie pre mňa, ale pre všetkých, ktorí dlhé roky verili, že ešte bude lepšie a že zaženieme temnotu a zlo. Vďaka vám sa to stalo,“ povedal Tusk. Ironicky poďakoval aj zástupcom PiS za to, že svojou politikou prebudili milióny Poliakov, ktorí ich nakoniec odstavili od moci. S nápravou krívd sa začne hneď, sľúbil.

Musí sa naučiť prehrávať

Na záver dnešného rokovania vodca PiS Jaroslaw Kaczyński pristúpil k rečníckemu pultu a mikrofónu a obvinil Tuska, že je „nemecký agent“. Maršálek Sejmu Szymon Holownia sa za takéto správanie ospravedlnil; Holownia už predtým Kaczyńskému radil, že prehrávať sa musí vedieť.

Tusk teraz podľa denníka Gazeta Wyborcza rokuje s prezidentom Dudom. Aby sa mohla nová vláda mohla chopiť svojich právomocí, je potrebné, aby jej prísahu prijal šéf štátu. Prezidentova spolupracovníčka Malgorzata Paprocká predtým v rozhlasovom rozhovore „nevylúčila“, že by nová vláda mohla prisahať v stredu.

Poľské trhy sú stále v kurze. Návštevníkov lákajú na výhodné nákupy
Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #Občianska platforma