Barbieheimer, vojna v Gaze, úmrtia hviezd či Shakira. Google ukázal trendy roka

Medzi najhľadanejšie výrazy na stránkach Google tento rok patrili prebiehajúci konflikt medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, filmy Barbie a Oppenheimer alebo kolumbijská speváčka Shakira. Vyplýva to z údajov na serveri Google Trends.

11.12.2023 23:31
barbie, Foto:
Záber z filmu Barbie.
debata
Barbie a Ken pred objektívmi: Margot Robbie s Ryanom Goslingom uviedli očakávaný film
Video

Čo sa týka správ, ľudia okrem vojny v Pásme Gazy tiež najviac vyhľadávali ponorku, ktorá v júni implodovala pri ponore k vraku Titaniku, alebo zemetraseniu v Turecku a Sýrii, pri ktorom prišlo o život viac ako 59-tisíc ľudí. Výsledky sú založené na výrazoch, ktoré mali v roku 2023 najväčší nárast vo vyhľadávaní v porovnaní s predchádzajú­cimi rokmi.

Popkultúru úplne ovládol fenomén Barbieheimer – filmy Oppenheimer od Christophera Nolana o vývoji atómovej bomby a Barbie od Grety Gerwigovej o feministickom prebudení ikonickej bábiky, ktoré boli uvedené v rovnaký deň v júli. Oba snímky teraz vedú v nomináciách na Zlaté glóbusy.

Režisérka, scenáristka a producentka Greta...
Herečka Margot Robbie (vľavo) a režisérka Greta...
+13Producentka, režisérka a scenáristka Greta...

Popová diva Shakira, ktorá dominovala hudobným vyhľadávaním, sa tento rok v správach objavila hneď dvakrát. Prvýkrát sa dostala na titulné stránky novín v januári vďaka svojej piesni o bývalom partnerovi Gerardovi Piquém, ktorá trhala rekordy na YouTube v Latinskej Amerike. V centre pozornosti sa potom ocitla v priebehu druhej polovice roka po tom, čo bola v Španielsku obvinená z daňových podvodov – ktoré mimosúdne urovnala zaplatením dvoch pokút v celkovej výške cez 7,7 milióna eur.

Shakira Čítajte viac Shakira je aj na súde za módnu ikonu. Nikto nerieši vinu či trest, ale čo si obliekla... z kabelky v jej rukách je hit

Herec Matthew Perry a speváčka Tina Turnerová viedli trendy vo vyhľadávaní medzi významnými osobnosťami, ktoré tento rok zomreli. Kráľovná rock'n'rollu zomrela v máji vo veku 83 rokov po dlhej chorobe. Perry, ktorý sa preslávil rolou Chandlera Binga v komediálnom seriáli Priatelia, bol v októbri nájdený bez známok života vo svojom dome v oblasti Los Angeles. Mal 54 rokov.

Matthew Perry na zábere z roku 1994.
Herec Matthew Perry na archívnom zábere z roku...
+17Herec Matthew Perry na promozábere k seriálu...

Najvyhľadávanejším športovcom bol hráč amerického futbalu Damar Hamlin, ktorý pri stretnutí NFL na začiatku roka prekonal zástavu srdca. Na hranie zápasov sa vrátil deväť mesiacov po incidente. Okrem neho rebríčky ovládol aj Francúz Kylian Mbappé, ktorý je považovaný za jedného z najlepších futbalistov na svete.

Slovensko - Island 34 Čítajte viac Brániť kamaráta Mbappého na ME? Môžete sa prežehnať a čakať, preglgol si Škriniar. Hovorí však o evidentnom progrese

Ľudia tento rok tiež hojne vyhľadávali amerického herca Jeremyho Rennera, ktorý na začiatku januára utrpel vážne zranenie po tom, čo ho pri odpratávaní snehu z príjazdovej cesty blízko jeho domu v Nevade pritlačil jeho snežný pluh. Do rebríčkov sa dostal aj kontroverzný influencer Andrew Tate, ktorý v Rumunsku čelí obvineniu zo znásilnenia, obchodovania s ľuďmi a vytvoreniu zločineckej skupiny s cieľom sexuálneho vykorisťovania žien, alebo národné kórejské jedlo bibimbap – varená ryža s rôznymi kúskami varenej aj surovej zeleniny.

Jeremy Renner Čítajte viac Jeremy Renner to po desivej nehode dokázal. Čo sľúbil fanúšikom aj sebe, teraz splnil
debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Google vyhľadávač #Google trendy