Hamas je pred rozpadom, vyhlásil Izrael. Z Rafahu hlásia obete po nálete

Izrael v utorok pokračoval bombardovaním Pásma Gazy po tom, ako vyhlásil, že militantné hnutie Hamas bolo vojenským ťažením Izraela dotlačené na pokraj rozpadu, uviedla agentúra AFP.

12.12.2023 08:16
Gaza City / Gaza / Palestína / Foto: ,
Oheň a dym stúpajú z budov v meste Gaza po izraelských raketových útokoch 5. novembra 2023
debata (11)

Hamas uvádza, že v utorok v centrálnej časti Pásma Gazy vypukli prudké boje. Svedkovia hlásili útoky aj na juhu oblasti.

Cieľom pondelkových útokov bolo najväčšie mesto na juhu Pásma Gazy, Chán Júnis, ktoré sa teraz ocitlo v epicentre bojov. Bojuje sa aj v meste Rafah ležiacom na hranici s Egyptom, kde hľadajú útočisko desiatky tisíc civilných obyvateľov.

Nálety izraelskej armády na Rafah si vyžiadali najmenej 12 obetí, napísala palestínska tlačová agentúra WAFA. Útok tam podľa agentúry AP vážne poškodil obytnú budovu. Podľa Al-Džazíry, ktorá sa odvoláva na palestínske zdravotnícke úrady, zomrelo v noci v Rafáhu pri leteckom údere najmenej 20 ľudí, vrátane siedmich detí a piatich žien. Rafáh leží pri hraniciach s Egyptom na juhu Pásma Gazy, kam sa v predchádzajúcich týždňoch evakuovali státisíce Palestínčanov po výzvach izraelskej armády. Tá ale tento mesiac zosilnela boje aj na juhu a už skôr okrem pozemnej operácie vykonávala letecké údery aj v tejto oblasti, kam zo severu utiekli aj viacerí členovia hnutia Hamas.

Dnes nad ránom zabil tiež izraelský letecký úder dronom štyroch ľudí v Džaníne na okupovanom Západnom brehu, informuje denník Haarec s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva. Podľa izraelských médií armáda cielila na teroristov. Zásah sa podľa Reuters odohral v Džaníne a tamojšom utečeneckom tábore, ktorý bol v minulosti baštou palestínskych ozbrojených skupín.

„Hamas stojí pred rozpadom, IDF (Izraelské obranné sily) obsadzujú jeho posledné bašty,“ vyhlásil v pondelok v noci izraelský minister obrany Joav Gallant.

Náčelník izraelského generálneho štábu Herci Halevi v pondelok navštívil centrum mesta Chán Júnis. Izraelské sily tam podľa jeho slov zabezpečujú úspechy v severnej časti Pásma Gazy, vstup do južnej časti Pásma a tiež hlboko do podzemia.

Lídri humanitárnych organizácií sa obávajú prepuknutia chorôb a hladomoru na obliehanom území a preto stupňujú diplomatický tlak na Izrael, aby posilnil snahu o ochranu civilného obyvateľstva, píše AFP.

Vojnu medzi Izraelom a Hamasom vyvolala vlna útokov palestínskych militantov na Izrael zo 7. októbra. Zahynulo pri nich 1200 ľudí – väčšinou civilistov – a ďalších zhruba 240 militanti odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Izrael na útoky odpovedal ofenzívou, počas ktorej podľa ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo najmenej 18 200 osôb, väčšinou žien a detí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael