Izraelská armáda testuje zaplavenie tunelov Hamasu. V bojoch s ním stratila už 113 vojakov

Izraelské ozbrojené sily (IDF) začali skúšobne vpúšťať morskú vodu do niektorých tunelov hnutia Hamas pod Pásmom Gazy. Cieľom je preveriť účinnosť tejto metódy pri ich ničení informovali agentúra DPA a stanica CNN.

13.12.2023 08:48
Izrael, Pásmo Gazy Foto: ,
Izraelské sily v utorok 12. decembra 2023 evakuovali zraneného vojaka z Gazy neďaleko hraníc medzi Gazou a južným Izraelom.
debata (2)

Izraelčania podľa predstaviteľa americkej vlády stále nemajú istotu o účinnosti tejto metódy. Zatápať začali len tunely, o ktorých sú presvedčení, že sa v nich nenachádzajú rukojemníci.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi
Video

Izraelská armáda v decembri oznámila, že zničila najmenej 500 tunelových šácht v Pásme Gazy, celkovo ich objavila viac než 800. Mnohé z nich sa podľa IDF nachádzajú v civilných oblastiach. Hovorca IDF Herci Halevi minulý týždeň potvrdil, že sa zvažuje zatopenie tunelov s cieľom zničiť podzemnú sieť Hamasu. Podrobnosti však neposkytol.

Hnutie Hamas v roku 2021 uviedlo, že vybudovalo pod Pásmom Gazy asi 500 kilometrov dlhú sieť tunelov. CNN dodáva, že presnosť týchto údajov sa nedá potvrdiť.

Podľa kancelárie izraelského premiéra Hamas zadržiava v Pásme Gazy asi 135 rukojemníkov, medzi ktorými by mali byť aj americkí občania.

Izrael oznámil, že pri bojoch v Gaze zomrelo ďalších osem jeho vojakov, medzi nimi je aj plukovník. Bilancia padlých v pozemnej operácii proti hnutiu Hamas tým vzrástla na 113, informoval server Times of Israel.

Sedem z ôsmich vojakov, ktorých smrť v stredu oznámila izraelská armáda, zomrelo pri sérii výbuchov, keď prehľadávali budovy na predmestí mesta Gaza, uviedla brigáda Golani.

„Pri prehliadkach za účelom vyčistenia budov v centre Šadžaja, považovanom za preľudnenú oblasť plnú teroristických cieľov, nastal v jednej z budov veľký výbuch a niekoľko vojakov z 13. práporu bolo zranených,“ citujú izraelské médiá z vyhlásenia jednotky. Nová explózia prišla po tom, ako sa druhá skupina pokúsila prísť zraneným vojakom na pomoc. Aj tretia izraelská jednotka, ktorá sa dostavila na miesto, bola zasiahnutá výbušninou.

Podľa verejnoprávnej televízie Kan vojaci najprv reagovali na streľbu z budovy, ktorá bola zrejme podmieňovaná.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael