Správa tajnej služby. Straty Rusov na Ukrajine sú enormné, Putinovi to je jedno

Predstavitelia americkej rozviedky odtajnili správu Kongresu, ktorá hovorí, že od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o život alebo utrpelo zranenia 315-tisíc ruských vojakov. Ako referuje web news.sky.com, podľa Američanov to predstavuje takmer 90 percent vojenského personálu, ktorý malo Rusko k dispozícii v čase začiatku vojny.

13.12.2023 10:30
debata (94)
Mŕtvi vojaci, horiace tanky. Ukrajinci čelia Rusom pri Avdijivke
Video
Jedna z najkrvavejších bitiek ruskej vojny proti Ukrajine pokračuje pri meste Avdijivka. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Americkí predstavitelia tiež uviedli, že plány Ruska na modernizáciu sa vrátili o 18 rokov dozadu. Televízia Sky News tvrdí, že uvedené vyhlásenie nemôže nezávisle overiť, no zároveň dodáva, že pravdepodobne nie je náhoda, že bolo zverejnené práve v čase, keď sa rozhoduje o ďalšej americkej pomoci Ukrajine.

ruskí vojaci Čítajte aj Najkrvavejší mesiac. Rusi utrpeli najťažšie straty od začiatku vojny

Ako referuje portál Novinky.cz s odvolaním na stanicu CNN, tak z 360-tisíc mužov, ktorí vstúpili na Ukrajinu, pričom ide o aj vojakov, ktorí podpísali zmluvu, ich podľa správy tajných služieb Rusko prišlo o 315-tisíc. Moskva tak prišla o 87 percent bojovníkov. Medzi straty sa počítajú nielen mŕtvi, ale aj zranení, ktorí nemôžu ďalej bojovať. Zničených bolo 2200 z 3500 tankov a 4400 z 13 600 o­brnených transportérov a bojových vozidiel pechoty.

Muž kráča pomocou barlí okolo zničených ruských...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+8Ukrajinskí vojak nad telami ruských vojakov a...

„Ku koncu novembra Rusko prišlo o viac ako štvrtinu svojich zásob pozemného vybavenia,“ uvádza sa v správe. Čísla nie sú v rozpore, pretože Rusko malo ako mnohé iné armády okrem techniky v aktívnej službe aj veľké množstvo tankov a obrnených vozidiel v skladoch. V nich sa však nachádzajú staré vyradené zbrane, takže Kremeľ musel nasadiť pol storočie staré tanky T-62. „Vojna na Ukrajine vymazala pätnásťročné ruské úsilie modernizovať svoje pozemné sily,“ doplnila správa rozviedky.

T-80BVM, Ruský tank, sovietska výroba, zbrane, Rusko, Čítajte aj Späť do čias minulých? Ruská zbrojovka priznala možné obnovenie výroby sovietskych tankov

Obrovské straty bojovej techniky podľa tajných služieb taktiež „obmedzili komplexnosť a veľkosť ruských útočných operácií“, ktoré už dlhodobo nedokážu dosiahnuť veľké územné zisky.

Aj skrz veľké počty vyradených ruských vojakov aj bojovej techniky je Ukrajina naďalej silne ohrozená. Šéf Kremľa Vladimir Putin je na základe zverejnených informácií stále odhodlaný pokračovať vo vojne. Očakávaná ofenzíva Kyjeva nepriniesla prielom a nedá sa čakať, že by Ukrajina prišla s ďalšou. Aktuálne americkí a ukrajinskí vojenskí predstavitelia hľadajú novú stratégiu na budúci rok, aby oživili úspech Kyjeva a tiež slabnúcu podporu pre jeho boj s ruskými inváznymi silami.

vojna na Ukrajine, NATO, Lloyd Austin, Volodymyr Zelenskyj Čítajte aj USA a Ukrajina hľadajú po neúspešnej protiofenzíve novú stratégiu. Washington vyslal do Kyjeva generálporučíka
94 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Vladimir Putin #Kyjev #tajné služby #ruská armáda #tajné správy #vojna na Ukrajine