Snemovňa reprezentantov USA podporila vyšetrovanie prezidenta Bidena

Americká Snemovňa reprezentantov s republikánskou väčšinou vyjadrila podporu vyšetrovaniu demokratického prezidenta Joea Bidena, ktoré by mohlo viesť k jeho takzvanému impeachmentu - ústavnej žalobe na prezidenta.

14.12.2023 04:45
Hunter Biden Foto: ,
Hunter Biden, syn prezidenta Joea Bidena, prichádza na tlačovú konferenciu pred Kapitolom v stredu 13. decembra 2023 vo Washingtone. Hunter Biden kritizoval republikánskych vyšetrovateľov, ktorí sa "hrabali" v jeho obchodných záležitostiach, a trval na tom, že mimo Kapitolu bude verejne svedčiť iba pred výborom Kongresu. (AP Photo/Mariam Zuhaib)
debata (5)

Výsledok hlasovania bol podľa amerických médií očakávaný a sám o sebe Bidena z ničoho neviní. Dáva však väčšiu autoritu výborom s republikánskou väčšinou, ktoré prezidenta už mesiace vyšetrujú. Demokratickí zástupcovia na čele s Bielym domom proces kritizujú s tým, že vyšetrovanie ani po niekoľkých mesiacoch neprišlo s dôkazmi proti Bidenovi. Republikáni, naopak, tvrdia, že Biden zneužil svoje politické funkcie v čase, keď bol viceprezidentom, a že z toho okrem iného finančne ťažil on aj jeho rodina.

„Každé ráno sa zobudím a riešim problémy Američanov… bohužiaľ, republikáni v snemovni mi v tom nepomáhajú,“ reagoval na hlasovanie Biden vo vyhlásení Bieleho domu. „Republikáni sa zameriavajú na to, aby na mňa útočili s pomocou klamstiev. Ide o nepodložený politický kúsok, o ktorom aj republikáni v Kongrese hovoria, že nestojí na faktoch,“ uvádza americký prezident.

Hlasovanie sa v stredu popoludní (okolo polnoci SEČ) konalo len hodiny po tom, čo prezidentov syn Hunter Biden odmietol vypovedať za zatvorenými dverami pred kongresmanmi Republikánskej strany, ktorí vyšetrujú jeho podnikateľské aktivity a pripravujú pôdu pre ústavnú žalobu na jeho otca. Biden mladší republikánov kritizoval za šírenie klamstiev a manipulácií a uviedol, že je pripravený vypovedať na verejnom vypočutí, nie však za zatvorenými dverami.

Kongresmani sa zameriavajú predovšetkým na podnikateľské aktivity Huntera Bidena; prezidentov syn podľa nich zneužil vplyvu svojho otca na svoj finančný prospech v čase, keď bol Biden starší viceprezidentom v administratíve Baracka Obamu.

„Joe Biden opakovane Američanom klamal o korupcii v jeho rodine,“ vyhlásil v rozprave pred hlasovaním v Kongrese republikán James Comer. „Povedal, že medzi jeho vládnymi povinnosťami a rodinou je pevný múr, že si nikdy nevzal peniaze z Číny. To sú ale všetko bezostyšné klamstvá,“ dodal Comer.

Jeho stranícky kolega Jim Jordan neskôr pokračoval: „Hunter Biden bol v predstavenstve (ukrajinskej firmy) Burisma… vedenie po ňom chcelo, aby vplyvom z Washingtonu zmiernil tlak, pod ktorým sa firma nachádzala. O tri dni neskôr viceprezident Biden letel na Ukrajinu“.

Demokrat Jamie Raskin republikánske snahy hľadať dôkazy proti Bidenovi označil za román od Agathy Christie. „Lenže záhadou je, čo je vôbec zločinom, nie kto je vrah. Po 11 mesiacoch nám nikto nie je schopný povedať, čím sa prezident Biden previnil, kde sa to malo stať, kedy a čo malo byť motívom,“ povedal Raskin.

Vyšetrovanie údajnej súvislosti medzi politickým pôsobením Bidena staršieho a podnikaním jeho syna, okrem ďalších záležitostí, začal bývalý šéf Snemovne reprezentantov, republikán Kevin McCarthy. Už na prvom vypočutí parlamentného výboru pre dohľad predvolaní svedkovia uviedli, že tvrdenia proti Bidenovi nepodporuje dostatok dôkazov. Tie sa doteraz nepodarilo predložiť ani ďalším dvom výborom s republikánskou väčšinou, ktoré sa vyšetrovaním zaoberajú, píše web stanice BBC.

Výbory však majú po stredajšom hlasovaní väčšie právomoci pri predvolávaní svedkov alebo žiadaní o dokumenty a celý proces môže mať s podporou dolnej komory Kongresu väčšiu legitimitu v očiach súdov. Na pléne podporu vyšetrovaniu vyjadrilo všetkých 221 republikánov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hunter Biden #impeachment