Americký Senát schválil vyšší obranný rozpočet USA, bude v ňom 886 miliárd dolárov

Americký Senát v stredu výraznou väčšinou prijal návrh obranného rozpočtu pre ďalší fiškálny rok vo výške 886 miliárd dolárov, píše agentúra Reuters. Ide o sumu o tri percentá vyššiu ako v minulom roku a najvyššiu za posledných viac ako 20 rokov, píše stanica CNN.

14.12.2023 06:47
debata (28)
To je mohutná sila. Vojaci USA sa naloďujú v Poľsku
Video

Zákon o obrannej politike označovaný skratkou NDAA je rozdielny od aktuálne prejednávaného balíka americkej vojenskej pomoci Ukrajine a Izraelu. O návrhu NDAA v rozsahu 3 100 strán by podľa Reuters mohla Snemovňa reprezentantov hlasovať už tento týždeň. Demokratický prezident Joe Biden už avizoval, že zákon podporuje a podpíše ho.

Bombardér B-21 Raider: Svet také lietadlo ešte nevidel
Video

Návrh zahŕňa okrem iného krátkodobé predĺženie platnosti kontroverzného zákona o sledovaní zahraničných občanov využívajúcich amerických poskytovateľov telekomunikácií, a to do 19. apríla. Americká vláda podľa vlastného vyhlásenia zozbierané dáta používa „na ochranu Spojených štátov a ich partnerov pred zahraničnými hrozbami, vrátane teroristov a špehov“ a na posilnenie kyberbezpečnosti.

Ďalším významným bodom je podľa amerických médií dôraz na odstrašenie možnej čínskej agresie. Na región juhovýchodnej Ázie, takzvaného Indo-Pacifiku, by podľa návrhu mohlo ísť 14,7 miliardy dolárov, ktoré by boli využité okrem iného na výcvik taiwanskej armády a posilnenie spolupráce v bezpečnostnom pakte AUKUS – Austrália, Spojených štátov a Británie.

USS Gerald R. Ford: najväčšia bojová loď sveta sa priblíži k Rusku
Video

NDAA výrazne ovplyvňuje tiež personálnu politiku. Návrh počíta s nárastom základného platu amerických vojakov o 5,2 percenta a mesačnými bonusmi pre „juniorských“ členov armády v nádeji, že viac ľudí bude mať záujem sa pripojiť k armáde. Viac podpory by podľa Senátu malo ísť príbuzným vojakov a rýchlejším tempom by sa mali stavať nové kasárne aj renovovať staré.

Súčasťou tohtoročného návrhu je tiež viacero opatrení zameraných na „ukončenie kultúry woke v armáde“. „Woke“ je výraz s nejasnou definíciou často označujúci rôzne aspekty protidiskriminačnej alebo sociálno-liberálnej politiky, v Spojených štátoch často používaný pejoratívne republikánskymi politikmi a aktivistami. V kontexte armády a návrhu NDAA ide napríklad o zákaz vystavovania dúhovej vlajky komunity LGBT+ vo vojenských zariadeniach.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pentagon #armáda USA