Putin nepriamo priznal straty 15-tisíc mobilizovaných Rusov na Ukrajine

V Rusku v rámci mobilizácie vlani na jeseň povolali 300-tisíc rezervistov, z toho 244-tisíc je stále v bojovej zóne a 41-tisíc prepustili zo služby z dôvodu dosiahnutia vekového limitu, zo zdravotných alebo iných dôvodov. Tieto údaje vo štvrtok prezradil šéf Kremľa Vladimir Putin v televíznej bilancii roka.

14.12.2023 17:12
Russia Putin Foto: ,
,,Mier bude vtedy, keď dosiahneme naše ciele," povedal Vladimir Putin na tlačovej konferencii, na ktorej bilancoval rok 2023.
debata (8)

Rozdiel v uvedených číslach je 15-tisíc ľudí, ktorí nie sú na fronte a ani ich neprepustili do civilu. Podľa portálu Moscow Times ide s najväčšou pravdepodobnosťou o mŕtvych z radov mobilizovaných záložníkov, ktorých straty ruské úrady oficiálne nezverejňujú.

Investigatívci BBC v spolupráci s portálom Mediazona dokázali doteraz z otvorených zdrojov potvrdiť smrť 4 029 mobilizo­vaných rezervistov.

Dvojník Putina sa opýtal Putina, či má dvojníkov
Video
Počas tlačovej konferencie a televíznej priamej linky s občanmi sa na obrazovke objavili dvaja Putinovia. / Zdroj: Telegram

Celkovo je teraz na ukrajinských bojiskách 617-tisíc ruských vojakov, konštatoval Putin na veľkej tlačovej konferencii, ktorú usporiadal po dvojročnej pauze, prvý raz odvtedy, čo 24. februára 2022 spustil masívnu inváziu na Ukrajinu. „To znamená, že takmer 40 percent účastníkov bojových akcií sú mobilizovaní rezervisti,“ konštatuje Moscow Times.

Putin vo štvrtok sľúbil, že druhá vlna mobilizácie „do dnešného dňa“ v Rusku nie je potrebná, pretože do armády sa darí verbovať dostatok dobrovoľníkov. Tento rok už podľa neho s armádou podpísalo kontrakt 486-tisíc Rusov.

Aj pred prvou vlnou mobilizácie, ktorú Putin vyhlásil vlani v septembri, šéf Kremľa opakovane sľuboval, že ozbrojené sily nebudú povolávať zálohy. Experti pripúšťajú, že novú mobilizáciu Putin nevyhlási prinajmenšom štvrť roka, konkrétne do 17. marca, keď sa bude uchádzať o znovuzvolenie. Takýto nepopulárny krok by totiž mohol znížiť jeho podporu v čase, keď si ide predĺžiť vládnutie o ďalší šesťročný mandát.

V predvečer tlačovej konferencie, ktorej formát bol rozšírený o telemosty so vstupmi ruských občanov, príbuzní mobilizovaných záložníkov vyzývali spoluobčanov, aby „bombardovali“ šéfa Kremľa otázkami o demobilizácii záložníkov. Tí slúžia v bojových zónach už vyše roka, pričom na otázku, kedy ich pustia späť do civilu, im velitelia spravidla odpovedajú, že až keď sa vojna skončí.

Na obrazovke v sále, kde sa tlačová konferencia konala, sa na monitoroch objavovali SMS správy od Rusov, ktorí chceli položiť prezidentovi otázku. Ruské televízne stanice, ktoré vyše štvorhodinový program so šéfom Kremľa vysielali, však tieto odkazy neukázali. Boli totiž medzi nimi aj citlivé témy, o ktorých Putin nemal chuť hovoriť.

Mobilizácia! Takto prebieha výcvik ruských odvedencov
Video
Výcvik odvedencov pri čiastočnej mobilizácii v Rusku. / Zdroj: Ruské ministerstva obrany

„Kedy prepustia mobilizovaných?“, „Prečo by malo za celú krajinu slúžiť 300-tisíc ľudí?“, „Kedy sa začnú mierové rokovania?“ pýtali sa viacerí podľa portálu Moscow Times.

O tom, že koniec vojny je stále v nedohľadne, svedčia Putinove výroky z tlačovky. „Mier bude vtedy, keď dosiahneme naše ciele. Tie sa nemenia. Pripomeniem vám, o čom sme hovorili – o denacifikácii a demilitarizácii Ukrajiny, o jej neutrálnom statuse,“ poznamenal šéf Kremľa. „Pokiaľ ide o demilitarizáciu, ak sa (Ukrajinci) nechcú dohodnúť – potom sme nútení prijať iné opatrenia, vrátane vojenských. Buď dosiahneme dohodu, dohodneme sa na určitých parametroch vzhľadom na veľkosť a silu ukrajinskej armády, alebo to vyriešime silou,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #straty #Vladimir Putin #mobilizácia #zálohy #vojna na Ukrajine