Izrael tvrdí, že zničil ústredie práporu Hamasu vo východnej časti mesta Gaza

Izraelská armáda tvrdí, že obsadila a zničila ústredie jedného z práporov palestínskeho militantného hnutia Hamas vo východnej časti mesta Gaza. Hovorca armády na platforme X napísal, že bojovníkov Hamasu v jednotke „eliminovali“ útokmi lietadiel, tankov a technikov, ktorí zničili tunel v komplexe. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

15.12.2023 10:45 , aktualizované: 13:24
izrael, palestína, vojna, gaza Foto: ,
Palestínčan po izraelskom údere na obytné budovy v Rafahu v pásme Gazy 15. decembra 2023.
debata (4)

Štvrť Šedžája je počas aktuálnej vojny medzi Izraelom a Hamasom dejiskom intenzívnych bojov. Izraelskí vojaci tam prehľadali niekoľko obytných domov a začiatkom týždňa tam pri prepadnutí deväť vojakov zomrelo.

Izraelská armáda, tiež informovala, že sa zamerala na teroristickú infraštruktúru v centre mesta Chán Júnis, druhého najväčšieho v Pásme Gazy. Zároveň tvrdí, že zničila sklad zbraní a množstvo vozidiel nájdených v tuneli, ktoré boli podľa nej použité pri útokoch na Izrael zo 7. októbra.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

Našli mŕtveho rukojemníka uneseného Hamasom

Izraelská armáda v piatok ráno uviedla, že jej špeciálne jednotky našli pri operácii v Pásme Gazy a odviezli do Izraela pozostatky jedného muža, ktorého pri útoku zo 7. októbra uniesli ozbrojenci palestínskeho hnutia Hamas. Informovala o tom agentúra Reuters.

Izraelská armáda tiež informovala, že pri bojoch v Pásme Gazy zahynul vo štvrtok jej jeden príslušník, čím sa počet izraelských vojakov, ktorí zomreli v súvislosti s bojmi proti hnutiu Hamas, zvýšil na 117. Palestínske úrady informujú o útoku na dom v meste Chán Júnis, pri ktorom podľa nich zomreli štyria ľudia.

Podľa vyhlásenia armády mŕtvym rukojemníkom je dvadsaťosemročný muž, ktorý mal podľa agentúry AFP aj francúzske občianstvo. Príslušníci hnutia Hamas ho uniesli pri útoku na hudobný festival Supernova, ktorý sa konal 7. októbra neďaleko Pásma Gazy. Pri útoku palestínskych ozbrojencov na festival zahynulo podľa izraelských úradov 360 ľudí. Celkovo útok teroristického hnutia Hamas stál život podľa úradov vyše 1200 ľudí. Mŕtvy muž bol na festivale s priateľkou, ktorú Hamas rovnako uniesol a na konci novembra prepustil.

Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
+5Izraelskí vojaci pri hraniciach s Pásmom Gazy...

Podľa izraelských odhadov hnutie Hamas stále drží v zajatí zhruba 130 ľudí. Izraelské úrady sa domnievajú, že časť unesených zomrela, uvádza agentúra Reuters. Hamas pri útoku zo 7. októbra uniesol 240 ľudí. Desiatky z nich prepustil v rámci dohody o prímerí s Izraelom, ktorá platila na prelome novembra a decembra. Izrael počas prímeria prepustil niekoľko stoviek väznených Palestínčanov. Niektorých rukojemníkov našla izraelská armáda mŕtvych a najmenej jednu unesenú osobu oslobodila.

Počas štvrtka sa v súvislosti s bojmi v Pásme Gazy vážne zranili štyria izraelskí vojaci a jeden zomrel, uviedla dnes podľa serveru The Times of Israel izraelská armáda. Podľa serveru tak v súvislosti v boji v Pásme Gazy zomrelo od začiatku pozemnej operácie izraelskej armády 117 jej vojakov.

izrael, hamas, rukojemníci Čítajte aj Hamas: Žiadny rukojemník neopustí Gazu živý, kým nebudú splnené naše požiadavky

Palestínske ministerstvo zdravotníctva, ktoré v Pásme Gazy ovláda hnutie Hamas, podľa agentúry Reuters dnes informovalo, že v noci na dnes v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy zomreli štyria ľudia, keď ich dom zasiahol úder izraelskej armády. Od začiatku úderov v Pásme Gazy zomrelo podľa palestínskych úradov bezmála 19 000 ľudí, tvrdia úrady riadené Hamasom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #útok na Izrael #Pásmo Gazy Hamas