Nič pre slabšie povahy. Dary od Slovákov a Čechov likvidujú Rusov na Ukrajine

Úspešný český projekt, ktorý nesie jednoduchý názov 'Vozím drony na Ukrajinu', vyrobil a odovzdal obrancom Ukrajiny približne sedem stoviek dronov. Na svojom profile na sociálnej sieti X zverejnil video brigády Code 9.2, ktoré využívajú tieto dary od Čechov a Slovákov v boji proti Rusom.

15.12.2023 14:56
debata (162)

Správu priniesol iDnes.cz. „Česi a Slováci rozdávali vianočné darčeky okupantom o niečo skôr,“ napísal autor projektu na sociálnej sieti X k nahrávke, na ktorej je vidieť útočné operácie elitnej ukrajinskej brigády Code 9.2, ktorá pracuje s českými dronmi ARCZ07 a testovala aj novší model ARCZ09.

„Video nie je pre slabšie povahy,“ varuje autor projektu, ktorý si želá zostať v anonymite. Zábery ukazujú upravené čínske drony Mavic, ktoré zhadzujú granáty na príslušníkov ruských jednotiek v zimnej krajine.

Ukrajinci dostali slovinské drony, ktoré im nájdu Rusov
Video
Slovinské prieskumné drony Bramor C4EYE využívajú aj viaceré krajiny NATO. / Zdroj: C-Astral

Drony predstavujú na fronte veľkú hrozbu, ktorá neustále rastie. Ukrajinci ich umne využívajú od začiatku vojny, no zlepšujú sa aj schopnosti Rusov. Dá sa povedať, že sme svedkami pretekov vo zvyšovaní účinnosti dronov aj obrany proti nim. Malé bezpilotné stroje sú pre ukrajinskú armádu v čase, keď sa stretáva s rastúcim nedostatkom delostreleckej munície a silnejúcim ruským tlakom pozdĺž celej línie frontu, čím ďalej dôležitejšie.

DroneHunter 700 Čítajte aj Nemajú šancu uniknúť: na Ukrajine sa objavil dron, ktorý chytá iné drony do siete

Projekt Vozím drony odhaduje, že na Ukrajinu zatiaľ poslal šesťsto až sedemsto bezpilotných lietadiel. V novembri doviezol zásielku do Avdijivky, kde sa Ukrajinci zubami nechtami bránia ruskému obkľúčeniu. A Rusi priznávajú, že nepriateľské drony im v tomto úseku frontu spôsobujú veľké ťažkosti.

cesky dron Primoco One 150 pre Ukrajinu Čítajte aj Ukrajina získava od západných darcov české prieskumné drony

„Štyri kamikadze drony na jednu buchanku? Samozrejmosť. Dva drony na jeden náš mínomet? Jasne. Dokonca aj naháňanie osamotených vojakov drony sa stalo normálnou vecou,“ popísal situáciu v meste ležiacom severozápadne od Donecku vojenský bloger publikujúci na Telegrame pod prezývkou Vault 8.

Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...
162 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská armáda #vojna na Ukrajine #vojenský dron