Ľady sa pohli. Brusel poskytne Poľsku zmrazených 5 miliárd eur: Musíme dohnať stratené

Nový poľský premiér Donald Tusk a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zaviazali k úzkej spolupráci s cieľom prekonať roky nezhôd, ktoré medzi Bruselom a Varšavou panovali počas predchádzajúcej nacionalistickej poľskej vlády vedenej stranou Právo a Spravodlivosť (PiS). TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

15.12.2023 18:49
tusk, leyen Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen víta poľského premiéra Donalda Tuska na samite EÚ – západný Balkán v Bruseli, v stredu 13. decembra 2023.
debata (9)

„Budeme musieť dohnať stratený čas,“ povedala v piatok v Bruseli von der Leyenová. Zároveň oznámila, že EK do konca roka poskytne Poľsku prvých päť miliárd z finančných prostriedkov určených na obnovu a zotavenie krajiny z pandémie COVID-19, ktoré Brusel pozastavil pre obavy z oslabovania princípov právneho štátu.

Fico v Bruseli nevytvoril tandem proti Ukrajine s Orbánom
Video

„Obavy o právny štát (v Poľsku) príliš dlho brzdili naše možnosti pomôcť Poľsku modernizovať jeho ekonomiku,“ povedala šéfka EK.

Tusk pred novinármi v Bruseli, kde sa zúčastnil na summite EÚ, zdôraznil, že medzi Varšavou a Bruselom musí panovať vzájomná dôvera, pričom poukázal na svoj dobrý a silný pracovný vzťah s Ursulou von der Leyenovou. „Každý, kto vníma realitu, vie, že Poľsko už dlho nemalo takého lojálneho partnera, ako je von der Leyenová,“ povedal nový poľský premiér, ktorý bol v rokoch 2014 až 2019 predsedom Európskej rady.

tusk Čítajte viac Tuskova vláda získala dôveru Sejmu, nový poľský premiér už zbiera gratulácie z EÚ

Úradu premiéra sa 66-ročný Tusk ujal v stredu. Ním vedená centristická koalícia získala v októbrových voľbách väčšinu poslaneckých mandátov a ukončila tak osemročné vládnutie PiS, ktorá síce ako strana vo voľbách vyhrala, no vládu sa jej zostaviť nepodarilo. DPA pripomína, že PiS sa od roku 2015 ostro sporila s Európskou úniou, najmä v otázkach týkajúcich sa zachovania nezávislosti poľskej justície.

Von der Leyenová uviedla, že Tuskova osobná angažovanosť a jeho profesijné skúsenosti v EÚ sú pre euroblok neoceniteľné.

Tusk dodal, že Varšava sa teraz bude uchádzať o členstvo v Európskej prokuratúre (EPPO), čo podľa jeho slov dokazuje, ako vážne berie jeho vláda problematiku právneho štátu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska únia #Donald Tusk #Ursula von der Leyenová