100 kubíkov za sekundu. Na Islande sa po erupcii valí láva, vyhlásili stav núdze

Na juhozápade Islandu v noci na utorok vybuchla sopka na polostrove Reykjanes. Podľa tlačových agentúr o tom informovali miestne úrady, podľa ktorých je erupcia výrazne väčšia ako minulé prípady v tejto vulkanicky aktívnej oblasti. Výbuch by mohol ohroziť neďaleké rybárske mesto Grindavík, ktoré je však už od novembrovej evakuácie 3 000 obyvateľov prázdne.

19.12.2023 06:45 , aktualizované: 15:17
Island, sopka, Reykjanes Foto:
Obrázok z videa poskytnutého islandskou pobrežnou strážou ukazuje jeho helikoptéru letiacu blízko magmy, ktorá tečie po kopci neďaleko Grindaviku na islandskom polostrove Reykjanes v noci z 18. na 19. decembra 2023.
debata (4)
Ľudia sledujú nočnú oblohu z hlavného mesta...
Láva tečie po erupcii sopky, ku ktorej došlo na...
+10Výbuch sopky, ktorý sfarbil oblohu na oranžovo...

Erupciu podľa úradov zrejme vyvolali ďalšie z radu otrasov, ktoré oblasť v minulých týždňoch zažívala opakovane. Zábery na sociálnych sieťach ukazujú lávu striekajúcu vysoko do vzduchu a tečúcu po svahoch sopky.

„Prúd lávy má zrejme objem sto kubických metrov za sekundu, možno viac. Takže to bude brané ako veľká erupcia, aspoň v tejto oblasti,“ povedal podľa agentúry AP šéf islandskej civilnej ochrany Vidir Reynisson.

ŽIVÝ PRENOS PO ERUPCII NA ISLANDE

Pre erupciu na Islande vyhlásili núdzový stav. Všetky cesty do Grindavíku sú uzavreté, informovalo slovenské ministerstvo zahraničia. „Erupcia zatiaľ výrazne neobmedzuje prevádzku letiska Keflavík, avšak letecké spoločnosti budú prevádzkovať lety na základe predpovedí o množstve popola a ďalších faktorov. V tejto súvislosti odporúčame kontaktovať konkrétnu leteckú spoločnosť,“ upozornil rezort.

Podľa Islandského meteorologického úradu (IMO) merania ukazujú, že láva sa pohybuje smerom na juhozápad a erupcia môže pokračovať smerom do Grindavíku. Rozsah erupcie a rýchlosť pohybu lávy podľa meteorológov „mnohonásobne prevyšujú“ parametre iných erupcií z poslednej doby.

Island je jedným z vulkanicky najaktívnejších regiónov na svete. Nachádza sa tu približne 30 aktívnych vulkanických lokalít.

V okolí sopky Fagradalsfjall na polostrove Reykjanes, ktorý leží juhozápadne od metropoly Reykjavíku, boli od októbra zaregistrované desaťtisíce otrasov. Výbuchy sopky boli zaznamenané v rokoch 2021, 2022 a tento rok v lete. Vo všetkých prípadoch im predchádzali dlhšie série zemetrasení. Pri žiadnej z týchto erupcií neboli ohrozené obývané oblasti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Island