Známy český pivovar pre účasť Rusov nebude podporovať olympiádu v Paríži

Plzenský Prazdroj nechce za súčasných podmienok podporovať olympiádu v Paríži. Oficiálny partner Českého olympijského výboru (ČOV) sa sťahuje z všetkej komunikácie smerom k olympijským hrám. Peniaze pošle českým športovcom.

19.12.2023 11:19
debata (83)

Reagoval tak na rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru, ktorý povolil štart športovcov z Ruska a Bieloruska na OH 2024. Aj naďalej bude finančne podporovať český šport a prostriedky určené na podporu olympiády pôjdu českým športovcom, povedal ČTK hovorca pivovaru Zdeněk Kovář. ČOV ocenil, že Plzenský Prazdroj zostáva jeho partnerom a bude podporovať českých športovcov. Jeho stiahnutie z olympijskej kampane nekomentoval, pretože to považuje za vnútornú záležitosť firmy.

Hašek pre Pravdu: Pracovať pre nepriateľa sa nemá. Ruským športovcom musíme ponúknuť azyl
Video
Letná olympiáda sa bude konať o rok v Paríži a debatovalo sa v EÚ parlamente o zákaze vstupu ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné či domáce podujatia. / Zdroj: TV Pravda/Peter Madro

„Pilsner Urquell sa po dohode s Českým olympijským výborom rozhodol stiahnuť všetku komunikáciu, ktorá sa vzťahuje k letnej olympiáde v Paríži. Rovnako nechystá vlastnú kampaň pri príležitosti hier, ako tomu bolo v minulosti, "dodal Kovář. Ako presne to na ČOV dopadne, nie je jasné. "To je interná záležitosť firmy, o ktorej budeme naďalej diskutovať a neprináleží nám ju v tejto chvíli komentovať,“ uviedol ČOV vo vyjadrení pre ČTK.

V minulom týždni oznámila ukončenie spolupráce s Českým olympijským výborom spoločnosť CPI Property Group, ktorá tiež patrila medzi jeho oficiálnych partnerov. Odchodom z olympijského hnutia firma rovnako reagovala na rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru o štarte Rusov a Bielorusov v Paríži. Do rozpočtu ČOV mala prispieť 25 až 30 miliónmi korún za štvorročný cyklus.

Rusko, olympiáda, ilustračná Čítajte aj Pustíte Rusov na olympiádu? S našimi peniazmi sa rozlúčte! Najhoršie obavy sa naplnili, Česi prišli o dôležitého sponzora

Kým táto firma partnerstvo s ČOV ukončila, pivovar sa rozhodol, že peniaze vyplývajúce zo zmluvy dá na podporu českých športovcov a rozvoj športovísk. Marketingová manažérka Pilsneru Urquell Zuzana Dudová povedala, že pivovar chce ďalej oslavovať úspechy českých športovcov, ale na podujatiach, ktoré súznejú s jeho hodnotami. „Zároveň však nemienime poľaviť v podpore, ktorú im venujeme, a chceme dostáť finančnému plneniu, ku ktorému sme sa zaviazali,“ uviedla. ČOV tento postoj privítal. „Oceňujeme, že Pilsner Urquell naďalej stojí pri českých športovcoch a je stále naším partnerom aj v tejto nepokojnej dobe,“ konštatoval.

Prazdroj uviedol, že podporuje českých olympionikov vyše 20 rokov v mene hodnôt, ako sú férovosť, humanizmus a ľudská spolupatričnosť. „Dúfali sme, že sa premietnu aj do nadchádzajúcej olympiády. Žiaľ, rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru, aj napriek snahám a nesúhlasu Českého olympijského výboru, nie je v súlade s týmito princípmi. Nadchádzajúce olympijské hry sa tak stávajú politickou záležitosťou a za súčasných podmienok nechceme tieto hry aktívne podporovať,“ povedala marketingová manažérka.

Rusko ROV olympiáda OH2022 Peking oblečenie Čítajte aj Rusi sú v rozpakoch, súčasné podmienky účasti na OH im nestačia. Zatlačia na MOV, aby dosiahli, čo chcú?

Prazdroj sa podľa hovorcu od začiatku konfliktu jasne vymedzil proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Podporil množstvo humanitárnych aktivít, hneď po začiatku konfliktu prestal vyvážať svoje produkty do Ruska a Bieloruska a toto rozhodnutie trvá. „Vážime si všetky humanitárne aktivity Pilsner Urquell smerom k Ukrajine i jasného vymedzenia sa proti ruskému útoku. Tiež náš postoj je jasný, odsudzujeme ruskú agresiu a nesúhlasíme s akoukoľvek formou účasti Ruska a Bieloruska v kvalifikáciách na olympijské hry alebo na hrách samotných počas trvania vojnového konfliktu na Ukrajine,“ komentoval to ČOV.

Pilsner Urquell pokračuje v podpore českého hokeja. „Sme hlavným partnerom hokejovej reprezentácie, mužskej aj ženskej,“ povedala Dudová.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Plzenský prazdroj #vojna na Ukrajine #OH 2024 v Paríži