Francúzsky parlament schválil sprísnenie imigračného zákona

Dolná komora francúzskeho parlamentu v utorok schválila návrh kontroverzného zákona o imigrácií, ktorý predložila vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Informuje o tom agentúra AFP.

20.12.2023 07:48 , aktualizované: 13:25
Francúzsko, utečenci, migranti, Calais Foto: ,
Ilegálni migranti vo Francúzsku. Archívna snímka.
debata (5)

Národné zhromaždenie hlasovalo za legislatívu veľkou väčšinou hlasov v pomere 349 za a 186 proti. Macronova centristická vláda tak nepotrebovala podporu krajne pravicového Národného združenia (RN) Marine Le Penovej. Macron pritom v tejto súvislosti čelil vzbure v rámci svojej strany.

AFP vysvetľuje, že kľúčovým prvkom prijatého zákona je, že cudzinci budú mať nárok na sociálne dávky až po piatich rokoch pobytu vo Francúzsku. Pre tých, čo pracujú, bude táto doba skrátená na 30 mesiacov.

Zákon tiež zavádza migračné kvóty, komplikuje deťom prisťahovalcov stať sa občanmi Francúzska a osoby s dvojakým občianstvom odsúdené za závažné trestné činy proti polícii môžu prísť o francúzske občianstvo, dopĺňa Reuters.

Emmanuel Macron Čítajte aj V liste adresovanom Macronovi našli odrezaný konček prsta

Zákon si pred schválením prešiel viacerými pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré ešte viac sprísnili imigračné opatrenia v porovnaní s pôvodnou verziou, pričom ľavicové strany v tomto smere obviňovali vládu z toho, že sa poddáva krajnej pravici. Šéfka RN Le Penová prijatie zákona uvítala ako „ideologické víťazstvo“.

Niektorí kľúčoví ľavicoví členovia Macronovej strany Obroda i spriaznené frakcie naznačovali, že zákon nepodporia. Francúzsky prezident však pred hlasovaním v Národnom zhromaždení zvolal stretnutie strany a podľa účastníka schôdzky Macron povedal, že by návrh zákona radšej predložil do nového čítania, ak by mal byť prijatý len s podporou hlasov Le Penovej strany.

AFP s odvolaním na tvrdenia nemenovaných zdrojov píše, že viacerí ministri vrátane ministra zdravotníctva Auréliena Rousseaua, ministerky pre vyššie vzdelanie Sylvie Retailleauovej a ministerky pre bývanie Patrice Vergrieteovej pohrozili odstúpením z funkcie.

USA Trump obvinenie čin trestný exprezident Čítajte aj Ako Hitler? Migranti bez dokladov "otravujú krv našej krajiny", vyhlásil Trump

Ministerský zdroj neskôr potvrdil pre francúzsky denník Le Figaro, že Rousseau v utorok večer doručil svoju demisiu premiérke Élisabeth Borneovej, ktorá ale nepovedala, či rezignáciu príjme.

Proti imigračnému zákonu sa postavilo vyše 50 mimovládnych organizácii vrátane francúzskej Ligy pre ľudské práva (LDH), ktoré v spoločnom vyhlásení uviedli, že ide o „najregresívnejší zákon za posledných 40 rokov, pokiaľ ide o práva a životné podmienky cudzincov vrátane tých, ktorí už dlho žijú vo Francúzsku“.

Horná komora parlamentu – Senát – zákon o prisťahovalectve schválila už vopred.

Macron chce dať preskúmať ústavnosť prijatého imigračného zákona

Francúzsky prezident Macron požiada Ústavnú radu o preskúmanie ústavnosti novoprijatého imigračného zákona, ktorý vyvolal kontroverziu aj v jeho vlastnej strane. Hovorca vlády Olivier Véran v stredu po zasadnutí kabinetu oznámil, že zákon o prisťahovalectve Macron pošle Ústavnej rade „už dnes“.

Premiérka Élisabeth Borneová v stredu vo vysielaní stanice France Inter spresnila, že jej vláda má pochybnosti o ústavnosti niektorých častí zákona prijatého v utorok obomi komorami parlamentu – Národným zhromaždením i Senátom.

DPA objasnila, že Ústavná rada skúma ústavnosť zákona pred tým, ako po prijatí parlamentom nadobudne účinnosť. Rozhodnutie musí prijať do 30 dní, resp. v naliehavých prípadoch do ôsmich dní.

Ak sa Macron obráti na Ústavnú radu ešte pred Vianocami, v januári by malo byť jasné, či zákon môže byť uvedený do platnosti vo svojej súčasnej podobe, alebo či ho bude potrebné zmeniť a doplniť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #migranti #Emmanuel Macron