Ľahší prístup k telefónnym dátam či špehovanie dronmi. Scholzova vláda chce dať polícii viac právomocí

Nemecká spolková polícia dostane viac právomocí vrátane ľahšieho prístupu k telefónnym dátam, čo podľa ministerstva vnútra uľahčí ťaženie proti extrémistom a proti prevádzačom. S príslušným návrhom zákona, o ktorom budú hlasovať poslanci Spolkového snemu, dnes súhlasila vláda kancelára Olafa Scholza.

20.12.2023 15:45
Polizei / Polícia / Foto: ,
debata (2)

Ministerka vnútra Nancy Faeserová a tiež policajné odbory považujú zmeny za nevyhnutné, pretože veľká časť súčasného zákona o právomociach polície pochádza z roku 1994, takže nezohľadňuje aktuálne potreby a nasadenie modernej techniky.

Najväčšou zmenou bude nové splnomocnenie na dohľad nad telekomunikačnými službami, ak pôjde o záchranu života a ochranu zdravia. Polícia bude môcť so súdnym príkazom ľahšie okrem iného identifikovať a lokalizovať telefóny a získať z nich údaje o spojeniach a kontaktoch. Od toho si sľubuje rýchlejšie rozkrývanie sietí radikálov a pašerákov a tiež treba včasnú záchranu samovrahov.

Bezpečnostnými kontrolami budú novo prechádzať všetci záujemcovia o prácu v policajných zboroch. Doteraz to bolo možné len v určitých prípadoch. Ministerstvo vnútra chce takto zabrániť, aby sa k polícii dostávali radikáli.

Polícia tiež bude môcť viac využívať drony na obrazové a zvukové sledovanie. Návrh potom predovšetkým prvýkrát objasní pravidlá, ako bezpilotné prostriedky používať. Polícia k tomu dostane aj prostriedky na obranu pred rušením dronov.

Ďalšou novinkou, s ktorou návrh počíta, je to, že policajti budú môcť vydávať prechodný zákaz pobytu na vybraných miestach ľuďom, u ktorých sa očakáva riziko spáchania trestných činov. Týkať sa to bude okrem iného futbalových výtržníkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #polícia