Juhokórejskí študenti žalujú vládu, prijímačky na vysoké školy sa skončili o 90 sekúnd skôr

Skupina juhokórejských študentov žaluje vládu, pretože ich prijímacie skúšky na vysoké školy skončili o 90 sekúnd skôr, ako mali.

21.12.2023 05:50
debata
Slovenskí žiaci v testovaní PISA dopadli tragicky
Video

Každý žiada odškodnenie vo výške 20 miliónov wonov (približne 14-tisíc eur), čo sú náklady na ročné štúdium, aby mohli skúšky absolvovať znovu, napísal spravodajský server BBC News.

Prijímacie skúšky na univerzity trvajú v Južnej Kórei celý deň a patria medzi najnáročnejšie na svete. Najúspešnejší študenti majú šancu dostať sa na niektorú z prestížnych vysokých škôl, ktoré sú vnímané ako brána k úspešnej budúcej pracovnej kariére. Výsledky skúšok však môžu ovplyvniť napríklad aj ich budúce vzťahy.

Počas časti skúšok býva okrem iného prerušená letecká doprava, aby študenti neboli rušení. Zamestnanci štátnych úradov majú v deň testov pokyn prísť do práce neskôr, aby odľahčili rannú dopravu a študenti sa dostali na miesto konania skúšok včas.

Podľa žaloby, ktorú tento týždeň podali najmenej štyri desiatky študentov, zazvonil v učebni v hlavnom meste Soul zvonček o 90 sekúnd skôr počas testu z kórejčiny, čo je prvý predmet skúšok.

Niektorí študenti ihneď protestovali, ale aj tak im dozor testy zobral. Učitelia následne chybu uznali a poskytli im počas prestávky minútu a pol na dokončenie. Študenti už ale mohli len vyplniť prázdne kolónky v testoch a nemohli opraviť žiadnu z skôr napísaných odpovedí.

Študenti uviedli, že boli takí rozrušení, že sa nemohli sústrediť na zvyšok skúšok, informovala tlačová agentúra Jonhap. Niektorí podľa nej dokonca skúšky vzdali a vrátili sa domov.

Nie je to prvýkrát, čo študenti podali žalobu kvôli predčasnému zazvoneniu. V apríli súd v Soule priznal odškodné sedem miliónov wonov (4900 eur) študentom, ktorí tvrdili, že boli znevýhodnení pri teste v roku 2021, pretože im zazvonilo o dve minúty skôr.

A v iných krajinách môže byť cena ešte vyššia. V roku 2012 bol v Číne odsúdený na ročný podmienečný trest muž za to, že počas štátnej prijímacej skúšky na vysokú školu v provincii Chu-nan zazvonil o štyri minúty a 48 sekúnd skôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Južná Kórea #prijímacie skúšky