Agentúra OSN kvôli vojne zastavuje pomoc pre 800-tisíc ľudí v Sudáne

Organizácia OSN Svetový potravinový program (WFP) pozastavila poskytovanie pomoci v niektorých častiach sudánskeho štátu Gezíra, kde podporovala vyše 800 000 ľudí. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF), ktoré od polovice tohto apríla bojujú proti armáde, sa pokúšajú otvoriť nový front asi 170 kilometrov juhovýchodne od metropoly Chartúm.

21.12.2023 08:52 , aktualizované: 09:10
sudán, utečenci Foto: ,
Sudánski utečenci.
debata

Od 15. decembra, keď v tejto časti Sudánu vypukli strety, utieklo asi 300 000 ľudí, uviedol WFP. „Pokračujúce boje robia bezpečné poskytovanie pomoci pre humanitárne agentúry mimoriadne náročným, najmä keď je čoraz viac ľudí v pohybe a utekajú, aby zachránili svoje životy,“ uviedol WFP vo vyhlásení.

WFP pozastavil dodávky potravín na niektorých miestach v Gezíre, uviedol šéf WFP v Sudáne Eddie Rowe. Dodal, že jeho tímy pracujú nepretržite, aby poskytli potravinovú pomoc v miestach, kde je to ešte možné.

Sudan Russia Čítajte viac O Sudán sa bijú proruskí generáli

Ak by ozbrojenci RSF obsadili štát Gezíra, ktorého správnym strediskom je Vád Madaní, kam sa pred občianskou vojnou uchýlili státisíce ľudí, mohlo by to vyvolať exodus a prehĺbiť humanitárnu krízu. Len vo Vád Madaní žije 700 000 obyvateľov, z ktorých viac ako 270 000 potrebuje humanitárnu pomoc.

Pre konflikt v Sudáne už opustilo domovy takmer sedem miliónov ľudí, Chartúm sa zmenil na trosky a oblasť Dárfúru postihli vlny etnicky motivovaného zabíjania.

V Sudáne proti sebe od polovice apríla bojuje sudánska armáda vedená generálom a faktickým vládcom krajiny Abdal Fattáhom Burhánom a polovojenskej RSF bývalého Burhánovho zástupcu Muhammada Hamdana Dagala. Podľa OSN boje spôsobili jednu z najhorších humanitárnych kríz v novodobej histórii, pri ktorej už zomreli tisícky ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #Svetový potravinový program