Ukrajinu ochráni systém „Bezpečné nebo“. Historik Snyder pomohol vyzbierať 950-tisíc dolárov

Timothy Snyder, renomovaný americký odborník na východnú Európu z Yale University, vyzbieral spolu s ďalšími štyrmi profesormi z popredných svetových univerzít 950 000 dolárov na zaobstaranie systému Safe skies (Bezpečné nebo), určeného na ochranu pred ruskými riadenými strelami a dronmi. Informovala o tom vo štvrtok nemecká spravodajská televízia n-tv s odvolaním sa na stránku UNITED24 prevádzkovanú ukrajinskou vládou.

21.12.2023 10:20
debata (18)
Ukrajinská špeciálna skupina Alfa ničí Rusov zaradom
Video
Tanky, delostrelecké systémy, bojové vozidlá pechoty, nákladné vozidlá či autá. Ukrajinská špeciálna skupina Alfa zbiera veľkú úrodu zničenej ruskej výzbroje. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Môžem oznámiť, že sme dosiahli cieľ (vyzbierať) 950 000 dolárov a že systém detekcie dronov sa teraz rozširuje na Sumskú, Odeskú, Mikolajivskú a Chersonskú oblasť. Stalo sa tak rýchlo — do šiestich týždňov,“ uviedol Snyder.

Timothy Snyder Čítajte viac Snyder: Žiaden pat, Ukrajine stačí dodať viac zbraní. Neúspech by viedol USA ku katastrofe

Tieto finančné prostriedky pokryli náklady na 2 500 senzorov.

Podobne ako minulú zimu sa Rusko podľa Snydera opäť pokúša ničiť kritickú infraštruktúru Ukrajiny a tamojšie obyvateľstvo zostáva bez elektriny a vody.

Ukrajinskí ostreľovači majú pre ruských okupantom pripravenú nečakanú guľku
Video
Sedem dni v týždni, 24 hodín denne sa ostreľovači ukrajinskej pohraničnej služby usilujú svoju vlasť očistiť od ruských okupantov. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Snyder zároveň vyzval na vyzbieranie ďalších 950 000 dolárov, ktoré by pomohli ochrániť ďalšie štyri oblasti — Charkovskú, Kirovohradskú, Poltavskú a Čerkaskú — pred útočnými dronmi a riadenými strelami. Pripomenul, že tam žilo približne šesť miliónov ľudí. „Môžeme prispieť k tomu, aby boli v bezpečí,“ konštatoval Snyder.

Podľa portálu UNITED24 ide o druhú finančnú zbierku organizovanú Snyderom. Pridali sa k nemu Francis Fukuyama zo Stanfordskej univerzity, Rory Finnin z Cambridgeu, Timothy Garton Ash z Oxfordu a Serhij Plochij z Harvardskej univerzity.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Timothy Snyder #vojna na Ukrajine