Úrady na Islande povolili obyvateľom Grindavíku návštevy počas dňa, no nie návrat

Evakuovaní obyvatelia islandského mesta Grindavík dostali vo štvrtok opäť povolenie navštíviť mesto, no úrady im naďalej bránia v návrate domov pre obavy z ďalšieho možného výbuchu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

21.12.2023 21:06
debata

„Vulkanická aktivita ustala zrejme neskoro v noci alebo skoro ráno (vo štvrtok),“ vyhlásil Islandský meteorologický úrad (IMO). „Napriek tomu je možné, že láva naďalej prúdi pod stuhnutou vrstvou lávy, preto zatiaľ nemôžeme s istotou povedať, že erupcia sa skončila,“ dodal.

Ľudia sledujú nočnú oblohu z hlavného mesta...
Láva tečie po erupcii sopky, ku ktorej došlo na...
+10Výbuch sopky, ktorý sfarbil oblohu na oranžovo...

Úrad v stredu v neskorých večerných hodinách uviedol, že riziko novej erupcie, ktorá by prišla bez varovania, sa znížilo, obyvateľom preto umožnili mesto navštíviť od 7.00 h do 16.00 h miestneho času (8.00 h – 17.00 h SEČ). Napriek tomu boli na mieste prítomní hasiči, aby v prípade potreby zasiahli.

Úrady evakuovali mesto Grindavík 11. novembra po sérii zemetrasení považovaných za predzvesť erupcie. Niektorí obyvatelia sa však do mesta už trvalo vrátiť neplánujú. Dôvodom sú nenávratne poškodené domy, ale aj strach z ďalších erupcií, ktoré môžu nastať v budúcnosti.

Island Reykjanes Grindavík erupcia, sopka Čítajte viac Erupcia sopky na Islande poľavuje, mesto Grindavík však zostáva naďalej neprístupné

Sopečné výbuchy sú na Islande bežné, hoci polostrov Reykjanes nezažil erupciu osem storočí – až do roku 2021. Odvtedy tam nastali tri – všetky v odľahlých, neobývaných oblastiach. Vulkanológovia tvrdia, že by to mohol byť začiatok novej éry sopečnej aktivity v regióne. Island má 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Island #erupcia sopky