Po zemetrasení v poľskej verejnoprávnej televízii. Nové vedenie tvrdí, že ju odpolitizuje

Poľská verejnoprávna televízia TVP odvysielala vo štvrtok prerobenú hlavnú večernú spravodajskú reláciu po tom, čo nová poľská vláda prevzala kontrolu nad štátnymi médiami. Informovala agentúra AP.

22.12.2023 05:55
Poľsko, verejnoprávna televízia Foto: ,
Policajti prichádzajú do sídla poľskej štátnej televízie TVP, streda 20. decembra 2023.
debata (3)

Vysielanie pod novým vedením sa začalo vysvetľovaním odborníkov o tom, ako programy za predchádzajúcej vlády porušovali zaužívané normy o čestnosti a objektivite a prečo nová vláda musela rýchlo pristúpiť k zmenám. Zmenený bol pritom aj názov spravodajskej relácie z „Noviny“ na „19.30“, čo odkazuje na vysielací čas.

Program následne pokračoval správami o parlamentnej rozprave o rozpočte na rok 2024 a ďalšími správami z Poľska a zo sveta. Do správ sa redaktori snažili zahrnúť viaceré pohľady na dané témy. Na konci vysielania potom hlásateľ uviedol, že spravodajský program sa snaží spĺňať najvyššie štandardy a bude prihliadať aj na kritiku.

Ostatné program vysielané na TVP1, ako sú populárne sitkomy či kvízové súťaže, zostali nezmenené.

Poľský minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz odvolal v stredu predsedov správnych rád verejnoprávnej televízie a rozhlasu a tlačovej agentúry PAP, ako aj dozorných rád týchto spoločností. Poľský premiér Donald Tusk, ktorého kabinet sa vlády ujal minulý týždeň, vyhlásil, že štátne médiá odpolitizuje a oslobodí ich od propagandy a spornej politiky predchádzajúcej konzervatívnej vlá­dy.

Polícia pritom v stredu vtrhla do hlavnej budovy TVP vo Varšave. Aktivisti a poslanci opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá prišla po nedávnych voľbách o moc v krajine, totiž v stredu v budove zorganizovali sit in protest proti reformám v štátnej televízii. Tá bola počas ôsmich rokov vlády strany PiS všeobecne považovaná za „hlásnu trúbu“ vlády.

Poľský prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, kritizoval kroky novej vláda súvisiace s médiami. Tusk však na túto kritiku reagoval s tým, že zmeny boli potrebné, aby sa nastolila objektivita a spravodlivosť médií a ich služba celej verejnosti.

Zmena vo vedení TVP bola náhla a redakčný tím, tak v stredu zrejme nemal čas sa dostatočne pripraviť na večerné vysielanie. Namiesto toho v televízii vystúpil nový hlásateľ, ktorý situáciu vysvetlil a prisľúbil, že vysielanie bude vo štvrtok obnovené.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Televízia