668. dní: Ukrajinská polícia zadržala vysokopostaveného úradníka, predražoval granáty

Ukrajina sa v posledných mesiacoch musela vyrovnať so sériou korupčných škandálov vrátane niekoľkých ďalších na ministerstve obrany.

23.12.2023 06:30 , aktualizované: 17:30
Ukrajina, Kyjev, vojna na Ukrajine Foto: ,
Motocyklisti s vlajkou Ukrajiny a ukrajinskej povstaleckej armády prechádzajú centrom Kyjeva v stredu 20. decembra 2023.
debata (114)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 668 dní
Rusi si raketometom takmer zostrelili vlastnú stíhačku Su-25
Video
Ruskí vojaci raketometom Grad takmer zostrelili vlastné útočné lietadlo Suchoj Su-25, ktoré smerovalo k frontovej línii na Ukrajine. / Zdroj: Twitter / Special Kherson Cat
ruský pilot, su-35, stíhačka, kokpit, vojna na Ukrajine Čítajte viac 667. deň: Za jediný deň padli tri ruské stíhačky Su-34. Ukrajinský veliteľ: Odleťte do večnosti, bratia

17:29 Moskva hrozí Západu odvetnými krokmi v prípade, ak sa ruské štátne aktíva zmrazené v Európskej únii alebo Spojených štátoch použijú na podporu Ukrajiny. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Ak nám niekto niečo skonfiškuje, potom uvidíme, čo môžeme skonfiškovať ako odpoveď,“ povedal Peskov podľa agentúry DPA.

Ruské aktíva na Západe sú zmrazené v dôsledku vojny, ktoré vedie Moskva proti Ukrajine. Vláda v Kyjeve požaduje prístup k týmto prostriedkom, aby z nich mohla financovať obnovu krajiny. Ak by sa to stalo, znamenalo by to nezákonnú konfiškáciu ruského majetku a zároveň „vážny úder pre celý medzinárodný finančný systém“, varoval Peskov. Rusko „nenechá na pokoji“ štáty, ktoré pristúpia k takýmto krokom, pohrozil.

Európska komisia (EK) eviduje v spoločenstve európskych krajín zmrazené ruské aktíva v hodnote viac ako 200 miliárd eur. Tento mesiac navrhla prvé opatrenia smerujúce k ich využitiu na podporu Ukrajiny. Aktíva sú síce zmrazené, ale vytvárajú príjmy.

„Postupom času tieto aktíva generujú čoraz väčšiu likviditu. Niektoré dlhopisy priniesli príjmy v podobe dividend, niektoré cenné papiere sa stali splatnými, a tak sa istina zmenila na hotovosť,“ uviedol minulý týždeň nemenovaný predstaviteľ Únie.

Komisia ako prvý krok navrhuje, aby sa výnosy z týchto aktív viedli v osobitnom účtovnom systéme. Následne by sa mala časť z nich previesť na Ukrajinu. Vzhľadom na objem zmrazených peňazí by mohlo ísť o miliardy eur ročne.

13:15 Ruská volebná komisia nepovolí zber podpisov na podporu ruskej novinárky Jekateriny Duncovovej, ktorá sa v prezidentských voľbách budúci rok na jar chystala postaviť dlhoročnému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Komisia svoje rozhodnutie zdôvodnila argumentom, že v príslušnej žiadosti týkajúcej sa kandidatúry Duncovovej je viac ako 100 chýb. Podľa webu stanice Rádia Slobodná Európa to znamená, že komisia Duncovovej kandidovať vo voľbách nepovolila.

Štyridsaťročná Duncovová je regionálna novinárka, ktorá do oznámenia kandidatúry nebola príliš známa. Na svojom predvolebnom webe vyzýva okrem iného na ukončenie bojov na Ukrajine. Vzhľadom na to, že nekandiduje za politickú stranu, musí ju podľa ruského volebného zákona podporiť najmenej 500 ľudí, než môže začať zbierať podpisy.

Komisia odmietla Duncovovej kandidatúru jednohlasne, uviedla šéfka komisie Ella Pamfilovová. Po zamietavom rozhodnutí nemôže začať ani získavať podpisy na podporu svojej kandidatúry. O prezidentský úrad sa chcela uchádzať ako nezávislá kandidátka. „Ste mladá žena, všetko máte pred sebou,“ povedala Pamfilovová Duncovovej pri oznámení rozhodnutia komisie.

Podľa sobotňajšieho vyjadrenia Pamfilovovej o zaregistrovanie prezidentskej kandidatúry požiadalo už 29 uchádzačov.

13:12 Tri ruské stíhačky Su-34 sa podarilo v piatok ukrajinskej armáde zostreliť vďaka tomu, že ruské sily s nimi riskovali a príliš sa s nimi priblížili ukrajinským pozíciám, vyhlásil v sobotu podľa agentúry Unian hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Rusko, Ukrajina, vojna, delostrelec Čítajte viac Boli drzí, riskovali, tak sme ich zostrelili, radujú sa Ukrajinci zo zničenia troch ruských stíhačiek

8:00 Ukrajinská protivzdušná obrana v piatok večer zostrelila všetkých deväť dronov, ktorými zaútočili Rusi. V rannej zvodke to uviedlo ukrajinské letectvo. Bezpilotné lietadlá boli podľa hlásenia zneškodnené nad Odeskou oblasťou na juhu Ukrajiny a nad Chmelnyckou oblasťou na západe, píše ruskojazyčný web spravodajskej spoločnosti BBC.

Rusi podľa ukrajinského letectva útočili kamikadze dronmi, ktoré explodujú pri kontakte s cieľom. Ruská strana vývoj nekomentovala a BBC nemohla tvrdenie Ukrajincov ihneď nezávisle overiť.

Ukrajinci po takmer dvoch rokoch ruskej agresie hlásia podobné vzdušné útoky prakticky deň čo deň. V piatok napríklad oznámili, že protivzdušná obrana zostrelila 24 z 28 dronov, ktorými Rusi zaútočili. Trosky zostrelených dronov často spôsobujú škody na majetku a požiare.

Odeská oblasť je častým terčom útokov, najmä miestna námorná infraštruktúra, píše web The Kyiv Independent. Vojenské veliteľstvo na juhu Ukrajiny podľa neho už v piatok večer oznámilo zostrelenie všetkých siedmich dronov, ktoré na oblasť mierili. Armáda dodala, že jedna explózia poškodila okná „vzdelávacej inštitúcie“, žiadne obete na životoch hlásené neboli.

6:30 Ukrajinská polícia zadržala vysokopostaveného predstaviteľa ministerstva obrany, ktorý je podozrivý zo sprenevery peňazí v hodnote 36 miliónov eur vyčlenených na nákup delostreleckých granátov. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Funkcionár podľa prokuratúry vytvoril systém, v rámci ktorého nakupoval delostrelecké granáty za nadhodnotené ceny. Pri domovej prehliadke u podozrivého sa našli dokumenty potvrdzujúce túto schému. Úradníka, ktorého totožnosť zatiaľ nezverejnili, vzali do väzby.

Ako poznamenala AFP, Ukrajina sa v posledných mesiacoch musela vyrovnať so sériou korupčných škandálov vrátane niekoľkých ďalších na ministerstve obrany. Tamojší vyšetrovatelia sa napríklad zaoberajú dodávkami nekvalitných nepriestrelných viest a nákupom zásob potravín a uniforiem za predražené ceny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj začiatkom augusta prepustil všetkých úradníkov zodpovedných za nábor do armády v jednotlivých regiónoch krajiny, aby skoncoval so systémom, ktorý umožňoval niektorým ľuďom vyhnúť sa odvodu.

Európska únia stanovila boj proti korupcii ako jednu z podmienok, ktoré musí Ukrajina splniť, aby bola posúdená jej žiadosť o členstvo v Únii. Európska rada minulý týždeň rozhodla o začatí prístupového rokovania s Kyjevom.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine