Končí sa blokáda na hraniciach Poľska a Ukrajiny? Kyjev je optimistický, otázne je, či to správne pochopil

Ukrajinská ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková uviedla, že poľskí vodiči kamiónov uvoľnili blokádu hraničného priechodu Medyka-Šehyni po týždňoch protestov proti konkurencii z Ukrajiny. Napísala to agentúra Reuters, ktorá však predtým informovala, že protest na uvedenom prechode prerušujú poľskí poľnohospodári, zatiaľ čo dopravcovia ohlásili vystupňovanie svojej širšej blokády.

23.12.2023 15:30
SR Vyšné Nemecké blokáda UNAS KEX Foto: ,
Takto blokovali hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod na začiatku decembra 2023 slovenskí kamionisti.
debata (7)

Dopravcovia blokujú prevádzku na veľkých hraničných priechodoch s Ukrajinou od 6. novembra a požadujú od Európskej únie, aby obnovila pre ukrajinské spoločnosti povinné povolenia pre činnosť v únii. Ku koncu novembra sa k nim na prechode Medyka pridali poľnohospodári, ktorým sa nepáči pokles cien poľnohospodárskych produktov v dôsledku dovozu ukrajinského obilia a požadujú štátnu pomoc.

Jeden z lídrov poľnohospodárskeho protestu Roman Kondrów podľa poľskej agentúry PAP po rokovaní s ministrom poľnohospodárstva Czesławom Siekierskim avizoval, že farmári v nedeľu protest na prechode Medyka prerušia, a to asi na desať dní.

„Dôležité zlepšenie situácie na západnej hranici,“ vyhlásila potom ukrajinská ministerka Svyrydenková. Podľa Reuters však hovorila o zastavení protestu dopravcov, nie poľnohospodárov.

Zástupkyňa vodičov kamiónov Edyta Ozygałaová medzitým Reuters oznámila, že vodiči na hranici zostanú aj počas sviatkov a chcú po novom cez blokády púšťať len jeden komerčný kamión každé tri hodiny oproti doterajším trom vozidlám každú hodinu. „Stupňujeme protest,“ povedala Ozygałaová, pričom dodala, že dodávky humanitárnej pomoci a vojenského vybavenia na Ukrajinu nie sú zastavované.

Poľsko sa po minuloročnej ruskej invázii stalo jedným z najvýraznejších spojencov Ukrajiny, aktuálne protesty a súvisiace spory ohľadom dovozu ukrajinského obilia však vniesli do vzájomných vzťahov napätie. Nová poľská vláda dúfa, že blokádu hraničných priechodov sa podarí ukončiť do konca roka. Kamióny teraz pri hranici čakajú aj niekoľko dní.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine