Netanjahu je neoblomný. Izrael bude pokračovať vo vojne, kým nesplní všetky ciele

Americký prezident Joe Biden v sobotu telefonicky hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Netanjahu dal v rozhovore jasne najavo, že Izrael bude pokračovať v boji, kým nedosiahne všetky svoje ciele, uviedol úrad izraelského premiéra.

23.12.2023 22:11
Pásmo Gazy, Izrael, tank Foto: ,
Izraelský tank pri hraniciach s Pásmom Gazy v sobotu 23. decembra 2023.
debata (17)

Netanjahu podľa úradu v rozhovore tiež ocenil postoj Spojených štátov v Bezpečnostnej rade OSN. Podľa serveru The Times of Israel tým odkazoval na to, že Washington zabránil záväznej výzve OSN na prímerie v Pásme Gazy.

Bezpečnostná rada OSN v piatok po niekoľkých odkladoch schválila rezolúciu ku konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktorá vyzýva k väčšej humanitárnej pomoci Pásmu Gazy. Neobsahuje ale výzvu na prímerie či dočasné zastavenie bojov.

Izrael, Gaza Čítajte viac Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu žiadajúcu viac pomoci pre Pásmo Gazy

USA sú kľúčovým spojencom Izraela a pokračujú v jeho podpore. Vyjadrujú však obavy kvôli rastúcemu počtu obetí a humanitárnej kríze v Pásme Gazy, napísala agentúra Reuters.

Izraelská ofenzíva je odvetou za útok Hamasu 7. októbra, pri ktorom islamisti povraždili v Izraeli 1 200 ľudí a 240 ďalších uniesli do Gazy. Izraelské vojenské údery v Pásme Gazy si od 7. októbra medzi Palestínčanmi vyžiadali už 20 258 mŕtvych a 53 688 zranených, uvádzajú úrady v Gaze, riadené Hamasom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu #útok na Izrael