Tanker na chemické produkty zasiahol dron vypálený z Iránu, hlási Pentagón

Tanker na chemické produkty pri pobreží Indie zasiahol v sobotu útočný dron vypálený z Iránu. Uviedol to americký Pentagón. Irán tieto správy nekomentoval, informuje spravodajský portál BBC.

24.12.2023 09:38
debata (4)

Pentagón informoval, že loď Chem Pluto zasiahol dron 370 kilometrov od pobrežia Indie o 10:00 miestneho času. Loď sa plavila pod libérijskou vlajkou, vlastní ju japonská firma a jej prevádzkovateľ je holandský.

Po zásahu na lodi vypukol požiar, ktorý sa podarilo uhasiť. Zásah spôsobil štrukturálne škody a tanker nabral na palubu vodu. Incident si však nevyžiadal obete. Indické námorníctvo vyslalo lietadlo a vojnové lode, aby tankeru ponúkli pomoc.

Červené more, dron Čítajte aj Drony vypálené z Jemenu útočili v Červenom mori, loď USA ich zostrelila

Britská spoločnosť Ambrey venujúca sa námornej bezpečnosti skôr počas soboty informovala, že loď mala väzby na Izrael a smerovala zo Saudskej Arábie do Indie.

Námorné cvičenie Rusko, Čína, Irán
Video
Skončilo sa spoločné námorné cvičenie armád Ruska, Číny a Iránu. / Zdroj: Ministerstvo obrany RF

Incident sa stal v čase útokov jemenských povstalcov, ktorých podporuje Irán, útočiacich dronmi a raketami na lode spojené s Izraelom v Červenom mori. Vyjadrujú tak podporu palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, ktoré je vo vojne s Izraelom. Tieto útoky zablokovali komerčné lodné trasy cez Suezský prieplav a prinútili plavidlá cestovať do Európy dlhšími trasami okolo Afriky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #India #Pentagon #vojenský dron