Borrell má obavy z porážky Ukrajiny a výsledku eurovolieb. EÚ je poznačená strachom, tvrdí

Šéf úniovej diplomacie Josep Borrell sa obáva vzostupu populistov v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu. Hlasovanie, ktoré sa uskutoční budúci rok v júni, môže byť podľa neho podobne osudové ako prezidentský zápas v Spojených štátoch. Borrell to povedal v rozhovore s denníkom The Guardian. Strach voličov z neznámeho, najmä v súvislosti s dvoma vojnami, ktoré teraz pokračujú v blízkosti EÚ, môžu podľa neho obyvateľov priviesť k podpore pravicových populistických strán.

24.12.2023 12:35
debata (165)
Stoltenberg: Žijeme v nebezpečnom svete, ale Slovensko sa môže spoľahnúť na NATO
Video
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v Bratislave. / Zdroj: FB Úradu vlády SR

„Bojím sa strachu. Bojím sa, že Európania budú voliť, pretože sa boja. Je vedecky dokázané, že strach tvárou v tvár neznámemu a neistote vytvára hormón, ktorý volá po bezpečnostnej reakcii. To je fakt,“ povedal Borrell v rozhovor s britským denníkom .

Súčasnú geopolitickú situáciu hodnotil šéf úniovej diplomacie aj na nedávnej prednáške organizovanej časopisom Le Grand Continent. Ako vtedy uviedol, vojna na Ukrajine aj konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas ohrozujú budúcnosť bloku. V prípade Ukrajiny povedal, že sa obáva porážky, pokiaľ nedôjde k rýchlej zmene kurzu.

Chorvátsko Voľby Parlamentné Čítajte aj Po Európe sa šíri nedôvera v spravodlivé voľby. Mnohí preberajú rétoriku Trumpa, ktorá poznačila USA

„Ak nezmobilizujeme všetky naše kapacity, umožní to Putinovi vyhrať vojnu na Ukrajine,“ povedal. Borrell pritom nevidí žiadne náznaky toho, že by mal ruský prezident Vladimír Putin v úmysle boja zastaviť alebo pristúpiť na určitú dohodu výmenou za to, že si ponechá časť východnej Ukrajiny.

Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, nie je podľa Borrella len vojenskou silou, ale aj „myšlienkovým prúdom“. Ako také ho možno poraziť iba „lepšími myšlienkami“, nie samotnými bombami.

Borrell, EÚ, šéf diplomacie, Kyjev, Ukrajina, Rusko Čítajte aj Dôvera EÚ voči Číne je nahlodaná, s Pekingom však obchodovať neprestaneme, hovorí Borrell

Pravicové strany na celom európskom kontinente v uplynulých mesiacoch nadobúdajú na sile, zjavne v reakcii na strach voličov z migrácie a kvôli zhoršujúcej sa životnej úrovni, napísal The Guardian. Túto atmosféru strachu môžu podľa Borrella využiť „strany, ktoré ponúkajú zlé odpovede na dobré otázky“.

Šéf úniovej diplomacie pripustil, že existujú skutočné aj domnelé dôvody na obavy, vyzval však voličov, aby podporili tie politické sily, ktoré im predkladajú jasnú analýzu situácie. Ak sa tak nestane, mohli by byť európske voľby „rovnako nebezpečné ako tie v USA“, dodal Borrell zrejme v narážke na prezidentskom súboji, v ktorom v roku 2016 zvíťazil Donald Trump. Ten chce na najvyššiu funkciu budúci rok kandidovať znova.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #The Guardian #Europarlament #populizmus #voľby do Európskeho parlamentu #Josep Borrell