Útok izraelskej armády na utečenecký tábor priniesol desiatky obetí

Pri izraelskom nálete na utečenecký tábor Maghází v strednej časti Pásma Gazy zomrelo v nedeľu najmenej 70 ľudí, uviedlo miestne ministerstvo zdravotníctva ovládané radikálnym palestínskym hnutím Hamas.

24.12.2023 23:32
Gaza City / Gaza / Palestína / Foto: ,
Mesto Gaza počas izraelských útokov 6. novembra 2023
debata (5)

Počet obetí bude pravdepodobne ešte stúpať, sú presvedčené úrady. Informuje o tom agentúra Reuters. Agentúra AP útok označuje za „jeden z najsmrteľnejších“ v celej vojne. Izrael uviedol, že informácie preveruje.

„To, čo sa deje v tábore Maghází, je masaker, ktorý bol spáchaný na preplnenom obytnom námestí,“ povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Ašraf Kidra. Hamas, ktorý v októbri v Izraeli spolu s ďalšími ozbrojenými skupinami zabil 1 200 ľudí, nálet označil za „hrozný masaker“ a „nový vojnový zločin“.

Prvé správy o leteckom útoku okolo 20:00 SEČ hovorili o 16 mŕtvych, ich počet ale výrazne stúpol. Novinári AP, ktorí sú v neďalekej nemocnici, informovali o usilovných snahách Palestínčanov pomôcť zraneným. Videli aj mŕtvych, vrátane malého dieťaťa.

„Všetci sme boli terčom útoku,“ povedal im muž menom Ahmad, ktorý prišiel o niekoľko členov rodiny. „V Gaze aj tak nie je nikde bezpečne.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael