Karavána migrantov s tisíckami ľudí smeruje k hraniciam USA: Nenecháme sa zastaviť

Tisíce migrantov zo Strednej a Južnej Ameriky vytvorili v Mexiku karavánu a smerujú na sever k Spojeným štátom. Deje sa tak len niekoľko dní pred rozhovormi USA a Mexika o migrácii a bezpečnosti hraníc. Informovala o tom v pondelok stanica BBC.

25.12.2023 07:52
Mexiko, migranti, karavána Foto: ,
Migranti odchádzajú z Tapachuly v Mexiku v nedeľu 24. decembra 2023. Karavána sa vydala na cestu na sever cez Mexiko na hranice s USA.
debata (224)

K sprievodu sa v juhomexickom meste Tapachula pripojilo okolo 8000 ľudí všetkých vekových kategórií. Pochádzajú najmä z Venezuely, Kuby a Mexika. Kráčajú za transparentom s nápisom „Exodus chudoby“.

„Nenecháme sa zastaviť, pôjdeme ďalej,“ povedal podľa agentúry Reuters aktivista za práva migrantov Luis Garcia Villagran, ktorý zároveň vyzval, aby sa migranti v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch, kam migranti smerujú, nestali žetónom pre politické vyjednávania.

Miestne úrady odhadli veľkosť karavanu v priemere na 8000 ľudí denne. Svedok agentúry Reuters, ktorý cestoval so skupinou, uviedol, že väčšina migrantov pochádzala zo Strednej a Južnej Ameriky, ale aj z Karibiku.

Haitský migrant Ysguel Jean, ktorý niesol biely kríž s nápisom „Kristus“ namaľovaným červenými písmenami, uviedol, že svoju rodnú krajinu opustil pre rozbujnenú kriminalitu a korupciu a preto, že sa chcel postarať o svoje dve dcéry.

„Tri mesiace v Tapachule sa snažím získať papiere a stále nemám nič,“ povedal. „Už ma nebaví čakať v Tapachule, byť hladný a neschopný zarobiť si na živobytie.“ Rovnako ako ostatní povedal, že sa chce dostať do Spojených štátov.

V rokoch 2018 a 2019 veľké karavany, ktoré väčšinou tvorili Stredoameričania, prešli cez Mexiko, aby sa dostali do Spojených štátov. Po nich v posledných rokoch nasledovali menšie skupiny. Minulý rok sa pokúsil nelegálne prekročiť americko-mexickú hranicu rekordný počet migrantov.

Do Mexika príde v stredu minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, a to s cieľom dosiahnuť nové dohody o regulácii migrácie. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok povedal, že je ochotný opätovne spolupracovať s Washingtonom na riešení problémov v tejto oblasti.

Počet ľudí zachytených na južnej hranici Spojených štátov presiahol dva milióny v rozpočtovom roku 2022, ako aj 2023. Len v septembri tohto roka Pohraničná stráž USA zadržala vyše 200 000 migrantov nelegálne prekračujúcich hranicu, vyplýva z údajov amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť.

224 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #migrácia