Pápež kritizoval zbrojársky priemysel a obchod so zbraňami. Vyzval na mier v Gaze i Ukrajine

Pápež František vo svojom tradičnom posolstve Mestu a svetu (Urbi et orbi) vyjadril bolesť nad obeťami útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a vyzval na ukončenie izraelskej vojenskej operácie a na riešenie humanitárnej krízy v Pásme Gazy. Apeloval aj na prepustenie zostávajúcich rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. V posolstve žiadal pápež aj ukončenie konfliktu na Ukrajine a na ďalších miestach sveta.

25.12.2023 13:30
Pápež František Foto: ,
Pápež František vo svojom posolstve Mestu a svetu (Urbi et orbi) z balkóna Baziliky sv. Petra vo Vatikáne 25. decembra 2023
debata (23)

„Vyzývam, aby sa skončili vojenské operácie s desivými následkami nevinných civilných obetí, a aby sa napravila zúfalá humanitárna situácia umožnením príchodu pomoci,“ uviedol pápež z balkóna Baziliky sv. Petra.

Pápežovo vianočné posolstvo spolu s požehnaním a modlitbou Anjel Pána si na vatikánske Námestie svätého Petra prišli vypočuť desaťtisíce turistov, pútnikov a obyvateľov Ríma.

Zelenskyj v Ríme aj vo Vatikáne, potriasol si ruky s pápežom (Archívne video)

Video

Veľkú časť posolstva venoval pápež kritike zbrojného priemyslu a obchodovaniu so zbraňami. „Aby sa povedalo ‚nie‘ vojne, je potrebné povedať ‚nie‘ zbraniam. Pretože ak človek … má vo svojich rukách nástroje smrti, skôr či neskôr ich použije. A ako môžeme hovoriť o mieri, ak sa zvyšuje výroba, predaj a obchod so zbraňami? Dnes, tak ako za čias Herodesa, sa úklady zla, ktoré sa stavajú proti božskému svetlu, pohybujú v tieni pokrytectva a zatajovania: mnoho ozbrojených masakrov sa odohráva v ohlušujúcom tichu, bez vedomia mnohých,“ uviedol František.

„Nech sa o tom hovorí, nech sa o tom píše, aby sa poznali záujmy a zisky, ktoré hýbu nitkami vojen,“ dodal pápež.

Pripomenul utrpenie obyvateľov vojnou sužovanej Sýrie, Jemenu a Libanonu. Vyzval na dosiahnutie definitívneho mieru medzi Arménskom a Azerbajdžanom a návrat vysídlených ľudí, tiež na pokoj v oblasti Sahelu a na zmierenie na Kórejskom polostrove.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vojna #mier #obchod so zbraňami #zbrojársky priemysel