Ruský súd zatrhol kandidovať Duncovovej za prezidentku. Zakladá novú politickú stranu

Ruská novinárka Jekaterina Duncovová neuspela na ruskom najvyššom súde so žiadosťou, aby mohla kandidovať v prezidentských voľbách. O dnešnom rozhodnutí súdu informovala na svojom telegramovom účte. Zároveň s tým ohlásila zámer založiť novú politickú stranu.

27.12.2023 13:01
debata (19)
Dvojník Putina sa opýtal Putina, či má dvojníkov
Video
Počas tlačovej konferencie a televíznej priamej linky s občanmi sa na obrazovke objavili dvaja Putinovia. Ten mimo štúdia vytvorený pomocou deepfake technológie sa predstavil ako študent z Petrohradu a opýtal sa šéfa Kremľa, či má dvojníkov.

„Najvyšší súd odmietol vyhovieť žiadosti, aby som bola pripustená k prezidentským voľbám. Ale nemôžeme sa vzdávať a zakladáme novú politickú stranu,“ uviedla dnes Duncovová. Táto regionálna novinárka a bývala zastupiteľka sa obrátila na súd po tom, čo jej v sobotu svojím rozhodnutím znemožnila kandidovať ruská ústredná volebná komisia.

Jekaterina Duncovová Čítajte aj Proti Putinovi bude kandidovať matka troch detí, ktorá chce mier na Ukrajine

Štyridsaťročná Duncovová nebola do oznámenia zámeru uchádzať sa v marcových voľbách o prezidentský post príliš známa. Na svojom predvolebnom webe vyzýva okrem iného na ukončenie bojov na Ukrajine a kritizuje, že súčasný ruský prezident Vladimír Putin má prakticky neobmedzené právomoci. Putin má takmer isté víťazstvo aj v nadchádzajúcich voľbách, podotkla predtým agentúra AP, podľa ktorej popularitou súčasného šéfa Kremľa neotriasla ani vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine.

Russia Daily Life Čítajte aj Choďte na front vy, odkázali Putinovi matky a manželky mobilizovaných

Duncovová dnes vo svojom vyjadrení na sociálnych sieťach uviedla, že väčšina Rusov si podľa nej praje mierovú a demokratickú budúcnosť. „Sme! Je nás veľa! Bezpochyby dosiahneme právo žiť bez strachu, otvorene hovoriť a byť si istí vlastnou budúcnosťou,“ napísala. Dodala, že takto naladených ľudí zatiaľ nereprezentuje v Rusku žiadna politická strana, a preto je potrebné založiť bokom novú. Svoje vyhlásenie doplnila harmonogramom jednotlivých krokov potrebných pre ustanovenia strany. Prezidentské voľby sa v Rusku budú konať od 15. do 17. marca budúceho roka.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #prezidentské voľby v Rusku