Zlikvidovaná ruská loď bola preplnená muníciou. Proruské kanály hlásia desiatky mŕtvych

Pri ukrajinskom útoku na veľkú ruskú výsadkovú loď Novočerkassk v krymskom prístave mohli prísť o život desiatky ruských námorníkov, naznačujú proruské informačné kanály na platforme Telegram.

27.12.2023 15:00
Likvidácia ruskej vojnovej lode Novočerkassk,... Foto:
Likvidácia ruskej vojnovej lode Novočerkassk.
debata (91)

Útok, ktorý Ukrajina podnikla v noci na utorok, loď úplne zničil, tvrdia podľa ruského investigatívneho portálu Važnyje históriu analytici. Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo iba o zničení lode.

Podľa proruského telegramového kanála Astra sa po útoku nezvestuje 33 námorníkov pôsobiacich na plavidle a ďalších 19 členov posádky utrpelo zranenie. Dohromady bolo podľa tohto kanála na palube 77 námorníkov. Podľa ďalšieho telegramového kanála s názvom Kremelskaja tabakerka zahynuli na lodi desiatky členov posádky. „Desiatky tiel. Niektorí (ľudia) zhoreli zaživa priamo v kajutách. Hrôza,“ uviedol tento kanál s odkazom na svoj zdroj.

Rusi boli bez šance. Ukrajinci im zničili lode námornými dronmi
Video
Kyjev uviedol (10.10. 2023), že pri okupovanom Kryme jeho námorné drony zničili dve malé ruské výsadkové lode s posádkou a obrnenými vozidlami. Rusi nasadili tieto plavidlá ako súčasť protivzdušnej obrany v Čiernom mori, keď využívali protilietadlové raketové systémov Tor-M2. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Kanál Astra okrem toho tvrdí, že pri útoku zomrela pracovníčka ostrahy prístavu. Na mieste sa podľa neho našli úlomky rakety Storm Shadow. Tieto strely s doletom vyše 250 kilometrov poskytli Ukrajine západní spojenci. Ruská strana informuje o útokoch pomocou týchto rakiet na ciele na polostrove Krym pomerne pravidelne. Rusko Krym v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko s odkazom na ruské médiá informoval, že podľa predbežných záverov mohla výsadková loď prevážať až 4 400 kusov delostreleckých granátov a 280 rakiet Grad. Nie je jasné, či prevážala aj bezpilotné lietadlá Šáhid, ako bolo predtým oznámené.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #Čierne more #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Storm Shadow