Zlyhanie systému či jednotlivca? Inšpekcia preveruje zásah polície proti strelcovi na pražskej univerzite

Česká Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) sa začala zaoberať tragickou štvrtkovou streľbou na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK). Okrem iného preverí aj zásah polície, ktorý je vo všeobecnosti hodnotený pozitívne, ale objavilo sa okolo neho aj niekoľko otáznikov, informoval server Novinky.cz.

27.12.2023 15:59
debata (2)
Zasah policie na fakulte v Prahe
Video

Streľba z 21. decembra si vyžiadala 14 obetí a 25 zranených. O život okrem toho prišiel aj samotný útočník, študent fakulty, ktorý po čine spáchal samovraždu.

„V súvislosti so streľbou na filozofickej fakulte v súčasnej dobe analyzujeme všetky informácie a intenzívne komunikujeme s políciou. Ďalej vyhodnocujeme podnety, ktoré dostávame od verejnosti,“ povedala v stredu Novinkám hovorkyňa inšpekcie Ivana Nguyenová, pričom neuviedla ďalšie podrobnosti.

praha Čítajte aj Streľba v Prahe: Českí policajti riešili ďalšie vyhrážky. Teraz je rad na mne, píše anonym

Minister vnútra Vít Rakušan opakovane uviedol, že stojí za postupom polície a vyzdvihol profesionalitu jej zásahu na FF UK. Včasný policajný zásah podľa neho zrejme zabránil ešte ďaleko tragickejšiemu priebehu masakru. Podobne sa vyjadril aj policajný prezident Martin Vondrášek.

Napriek tomu sa vo verejnom priestore diskutuje o tom, či polícia mohla tragédií zabrániť a či v niečom nepochybila. Dokonca aj niektorí odborníci špekulujú napríklad nad tým, či polícia nepodcenila opatrenia pri pátraní po 24-ročnom útočníkovi, ktoré predchádzalo štvrtkovej streľbe.

Policajti zaisťujú ulicu v centre Prahy v...
Policajt stráži ulicu po streľbe v centre Prahy...
+6Záber na strechu Filozofickej fakulty v Prahe.

Objavuje sa aj otázka, prečo sa polícia pred samotnou tragédiou zamerala len na jednu z niekoľkých budov filozofickej fakulty a neposlala hliadky do všetkých. Mnohí sa tiež pýtajú, prečo polícia o možnej hrozbe neupovedomila vedenie univerzity.

Diskusie sa vedú aj o tom, prečo nikto nepovažoval za podozrivé, že si mladý študent v krátkom časovom období zaobstaral väčšie množstvo zbraní vrátane dlhých. Možné zlyhanie v tomto prípade pripúšťa aj polícia, ktorá podľa vlastného vyjadrenia preverí, „či išlo o zlyhanie systému alebo jednotlivca.“

Praha / Policie / Čítajte aj Polícia bola na mieste streľby v Prahe do piatich minút. Zverejnila video zo zásahu v škole

Polícia ČR v súvislosti s minulotýždňovou streľbou v budove FF UK vyšetruje už vyše 60 prípadov jej schvaľovania, adorovania či vyhrážania sa jej napodobením. V 30 prípadoch policajti poznajú aj totožnosť konkrétnych osôb, napísali Novinky.cz.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Filozofická fakulta UK #Česká polícia #masová streľba v Prahe #streľba v Prahe