Poľsko dostalo prvých päť miliárd eur z fondov únie na obnovu. Zmrazili ich bývalej pochybnej vláde

Poľsko dostalo prvých päť miliárd eur na obnovu z úniových podporných fondov. Informovala o tom dnes na sieti X poľská ministerka pre rozvojové fondy a regionálnu politiku Katarzyna Pelczyńská-Nalenczová.

28.12.2023 13:03 , aktualizované: 14:46
debata (9)

EÚ financie pre Národný plán obnovy určenej Varšave zmrazila počas predchádzajúcej poľskej vlády pre pochybnosti o kvalite právneho štátu.

Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video
O voľbách v Poľsku hovorí český politológ z Karlovej Univerzity Josef Mlejnek.

„S radosťou oznamujem, že päť miliárd eur bolo práve prevedených na Poľsko z programu REPowerEU.. Sú to peniaze na lacnú energiu pre poľských občanov,“ napísala Pelczyńská-Nalenczová s odvolaním sa na projekt, ktorý je súčasťou Národného plánu obnovy. Ten vznikol ako nástroj na zmiernenie dopadov pandémie covidu-19 a znovunaštartovanie ekonomiky s využitím európskych peňazí.

Poľsko má z Národného plánu obnovy získať 59,82 miliardy eur, z toho 25,3 miliardy vo forme dotácií a 34,5 miliardy formou zvýhodnených pôžičiek, poznamenal server Onet a stanica TVN 24.

V polovici decembra sa ujal vlády nový proeurópsky kabinet vedený premiérom Donaldom Tuskom, ktorý chce vzťahy s Bruselom zlepšiť a sľúbil tiež obnovenie právneho štátu. Tusk v polovici decembra po stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou informoval o tom, že EÚ pošle tento rok Poľsku prvých päť miliárd eur.

Pri oznamovaní prvého transferu, ktorý sa týka programu únie na pomoc pri energetickom prechode z fosílnych palív na bezemisné zdroje a ktorý nie je podmienený dodržiavaním zásad právneho štátu, šéfka úniovej exekutívy uviedla, že ďalšie peniaze budú nasledovať po tom, ako Poľsko obnoví nezávislé súdnictvo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Donald Tusk #poľská vláda #národný plán obnovy