Zelenskyj a Orbán sa stretnú, Kyjev hovorí o blízkej budúcnosti

Kyjev a Budapešť pracujú na organizácii schôdzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

28.12.2023 18:41
debata (13)

Uviedol to vo štvrtok šéf kancelárie ukrajinskej hlavy štátu Andrij Jermak. Išlo by o prvú bilaterálnu schôdzku oboch lídrov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári.

Spoločné foto - Orbán nad Zelenským. Nezatlieskal mu (február 2023)
Video

Jermak uviedol, že o tejto veci hovoril s maďarským ministrom zahraničia Péterom Szijjártom. „Pracujeme na organizácii stretnutí oboch vedúcich predstaviteľov v blízkej budúcnosti,“ napísal Jermak na sociálnej sieti X. Oznámil tiež, že tak robí v nadväznosti na rozhovor medzi Zelenským a Orbánom.

Orbán minulý týždeň uviedol, že prijal Zelenského návrh na schôdzku počas ich krátkeho stretnutia na inaugurácii argentínskeho prezidenta Javiera Mileia 10. decembra. Maďarský premiér súčasne upozornil, že najprv je potrebné stanoviť, o čom sa bude rokovať.

Išlo by o prvú schôdzku tohto druhu od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka, pripomenula agentúra AP. Obaja lídri sa v uplynulých takmer dvoch rokoch stretávali iba na medzinárodných fórach.

Vzťahy medzi Zelenským a Orbánom sú napäté, pretože Maďarsko opakovane blokuje snahy Európskej únie o poskytnutie finančnej pomoci Ukrajine a odmieta tiež akékoľvek dodávky zbraní Rusku napadnutému susedovi. Orbán sa taktiež stavia proti tomu, aby Ukrajina získala členstvo v Európskej únii a NATO. Je tiež jedným z mála lídrov krajín EÚ, ktorí v čase, keď Ukrajina bojuje proti ruskej agresii, neprišli na oficiálnu návštevu do Kyjeva.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj