Študenti v Srbsku začali blokádu Belehradu, protestujú proti výsledkom volieb

Desiatky srbských aktivistov vedených študentským hnutím Borba (Boj) začali v piatok 24-hodinovú blokádu dôležitej križovatky v Belehrade na protest proti údajným podvodom v nedávnych parlamentných a komunálnych voľbách.

29.12.2023 17:02
Srbsko, študenti, demonštrácia, Belehrad,... Foto: ,
Vysokoškolskí študenti blokujú kľúčovú dopravnú uličku v centre Belehradu v Srbsku, 29. decembra 2023.
debata (65)

Demonštranti postavili v centre Belehradu stanový tábor a zablokovali križovatku neďaleko vládnych budov. Požadujú anulovanie výsledkov volieb zo 17. decembra a vypísanie nových volieb.

„V našej krajine sa už doslova desaťročia nedodržiava žiadna spravodlivosť, pokiaľ ide o demokratické procesy… Teraz, keď mám konečne právo voliť, (môj hlas) nebol rešpektovaný a cítim krivdu,“ uviedla pre AFP 19-ročná študentka z Fakulty elektrotechniky a biológie na Univerzite v Belehrade.

Blokáda sa začala o 12.00 h a skončí sa v tom istom čase v sobotu, aby sa mohol konať ďalší protest organizovaný skupinou intelektuálov, umelcov a známych osobností.

Stúpenci srbskej opozície protestujú v...
Príslušníci poriadkovej polície neďaleko sídla...
+2Muž hádže vajce na budovu volebnej komisie...

Podľa volebnej komisie parlamentné voľby vyhrala vládnuca Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča so ziskom 46 percent. Nasledovalo proeurópske hnutie Srbsko proti násiliu (SPN) s 23,5 percentami hlasov.

Od volieb sa v Belehrade udialo niekoľko protestov proti údajným volebným podvodom. SPN napríklad tvrdí, že vo voľbách protiprávne hlasovali etnickí Srbi zo susednej Bosny a Hercegoviny, ktorých do Belehradu priviezli autobusmi. Nezrovnalosti hlásili aj medzinárodní pozorovatelia.

Srbsko, protest, parlamentné voľby, demonštrácia. Belehrad Čítajte aj Ostré demonštrácie Srbov proti populistom: Voľby sú zmanipulované, tvrdia protestujúci

Protesty dosiahli svoj doterajší vrchol v nedeľu večer, keď sa demonštranti v Belehrade pokúsili preniknúť na radnicu, v čom im zabránila polícia.

Belehrad / Srbsko / Čítajte aj Srbi vyšli do ulíc, v Belehrade to vrie. Ľudia útočili na radnicu, desiatky osôb polícia zadržala

Volebná komisia v reakcii na podozrenia z podvodov nariadila, aby sa 30. decembra zopakovalo hlasovanie v 30 volebných miestnostiach. Protesty napriek tomu pokračujú.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Srbsko #Belehrad #demonštrácia #anulovanie